Για μίνι lockdown οδεύουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας, την ώρα που αναμένεται η ανακοίνωση των σημερινών (10/8) κρουσμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για απαγόρευση κυκλοφορίας που θα επιβληθεί σε περιοχές της Κρήτης. Τα περιστατικά COVID στη μεγαλόνησο δεν λένε να πέσουν. Χθες το νησί είχε 440 νέα περιστατικά.
Εξ αυτών, 145 είχαν τα Χανιά, 51 το Ρέθυμνο, 30 το Λασίθι και 214 το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για μίνι lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας, έχει ήδη ληφθεί για το Ηράκλειο, που δηλαδή θα ακολουθήσει τα μέτρα που εξακολουθούν να είναι εν ισχύι στα Χανιά:
– Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 06:00 το πρωί.
– Απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση καθ’ όλο το 24ωρο.
Τις επόμενες ημέρες, δε, δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα στο Ρέθυμνο και το Λασίθι.
Από την άλλη, τα τεστ που πραγματοποιούνται στη χώρα είναι μεν λιγοστά (χθες 44.775), αλλά τα αποτελέσματά τους δείχνουν πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι πολύ άσχημη. Τη Δευτέρα η θετικότητα ήταν η υψηλότερη του καλοκαιριού, σκαρφαλώνοντας στο 5,79%.
Την ίδια στιγμή, οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» δεν σταματούν την ανοδική πορεία τους. Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 207, ενώ ανακοινώθηκαν 20 νεκροί από τη νόσο Covid-19. Προχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 204 και ανακοινώθηκαν 17 θάνατοι. Η αύξηση συνεχίζεται.
Όλα δείχνουν πως δεν ανακόπτεται επιτυχώς η πορεία του τέταρτου κύματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Ελλάδα. Από τη μια δεν έχει πάει καλά η υπόθεση των εμβολιασμών και από την άλλη οι μεταλλάξεις -με κύρια τη πολύ πιο μεταδοτική Δέλτα εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα στελέχη- εξαπλώνονται διαρκώς.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει από Σεπτέμβρη, οπότε και θα αρχίσουν να υποχωρούν οι θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τον ιό και θα εκτοξευθεί η παρουσία των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου δημιουργούνται και οι μεγάλες εστίες μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Όλα δείχνουν πως η Πολιτεία θα λάβει πολύ σύντομα μέτρα σε περιοχές (κυρίως νησιά) όπου αυτήν τη στιγμή υπάρχει συνωστισμός και άρα κίνδυνος να προκύψουν υπερεστίες που θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στις πόλεις όπου θα επιστρέψουν οι ταξιδιώτες.
Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινωθήκαν 2.595 νέα κρούσματα, με την Αττική να συγκεντρώνει 657 νέες μολύνσεις, την Αθήνα 434 και τη Θεσσαλονίκη 217.