Μια συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «κοντά», όπως δήλωσε την Τρίτη (3/12) στο BBC μία πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη δήλωσε ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει« σχετικά με τη μετεγκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.
Αυτή η δήλωση έγινε καθώς ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ την Τρίτη (3/12). Ωστόσο, από τη βρετανική πλευρά αναφέρθηκε ότι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Κιρ Στάρμερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ. Το καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί πηγή διπλωματικής έντασης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι εκλάπησαν, αλλά το Βρετανικό Μουσείο το απορρίπτει αυτό και ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου συνεχίζονται από το 2021.
Elgin Marbles deal ‘close’, ex-Greek official says https://t.co/InDfEq8oBq
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 3, 2024
Προς μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η Ειρήνη Σταματούδη, η οποία υπήρξε σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4 ότι πιστεύει πως «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν είναι σίγουρη αν είναι «αρκετά κοντά». Ακόμα, η ίδια ίπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική εταιρική σχέση» που θα περιλαμβάνει την αποστολή άλλων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει την γκαλερί που θα έμενε κενή από την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», δήλωσε η Ειρήνη Σταματούδη, προσθέτοντας ότι αν και δεν εμπλέκεται προσωπικά σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού». Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι η εξασφάλιση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι κάτι «που παθιάζει όλους τους Έλληνες», καθώς θεωρούνται ευρέως μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της χώρας.
Πηγή εικόνας: AP | Kirsty Wigglesworth
Η διπλωματική διαμάχη με τον Ρίσι Σούνακ
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει τη διασφάλιση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως πολιτική προτεραιότητα. Το θέμα προκάλεσε διπλωματική διαμάχη, πέρσι, όταν ο – τότε – Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού εκείνος ανέφερε ότι θα έθετε το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Από την άλλη, οι Εργατικοί δεν θα στέκονταν εμπόδιο σε μια συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, αν αυτή είχε κανονιστεί. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωσαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να «ξαναπιάσει το νήμα» με τον Κιρ Στάρμερ μετά από μια συνάντηση των δύο τον Νοέμβριο του 2023.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ενισχύουμε τις σχέσεις μας»
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει ξανά το θέμα στον Κιρ Στάρμερ, αλλά ότι είναι περισσότερο θέμα του Βρετανικού Μουσείου παρά της κυβέρνησης. Επίσης, ο ίδιος διέψευσε δημοσίευμα του Sky News σύμφωνα με το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί τρεις ιδιωτικές συναντήσεις μεταξύ ανώτερων Ελλήνων αξιωματούχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου.
Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Κιρ Στάρμερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ελπίζει να «χτίσουμε πάνω στην ισχυρή διμερή μας σχέση και να μιλήσουμε για τα κοινά μας θέματα», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενισχύσουν τη σχέση τους κατά τη διάρκεια «ταραγμένων καιρών».