Ελλάδα

Μοντέλο Λονδίνου εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. με 1.000 κάμερες για το έγκλημα στην Αθήνα

Στόχος είναι μέσα από αυτή τη «χαρτογράφηση» να προκύψουν όλα εκείνα τα σημεία, όπου θα τοποθετηθούν στοχευμένα σύγχρονες κάμερες ασφαλείας.

Σχέδιο για εφαρμογή μοντέλου Λονδίνου εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με την τοποθέτηση τουλάχιστον 1.000 καμερών σε δρόμους της Αττικής.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εγκατάσταση των καμερών να μην αφορά μόνο στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στην βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων (όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί) αλλά και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Καλά πληροφορημένες πηγές του iΕidiseis αναφέρουν ότι ήδη έχουν εκπονηθεί μελέτες από επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ. που αναλύουν σε ποιους δρόμους υπάρχει οξύτερο πρόβλημα εγκληματικότητας. Στόχος είναι μέσα από αυτή τη «χαρτογράφηση» να προκύψουν όλα εκείνα τα σημεία, όπου θα τοποθετηθούν στοχευμένα σύγχρονες κάμερες ασφαλείας.

Ουσιαστικά δηλαδή το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να υπάρχει «εικόνα» των κεντρικότερων δρόμων της Αττικής, προκειμένου όταν λαμβάνει χώρα ένα σοβαρό έγκλημα να μπορούν να αντληθούν κρίσιμα δεδομένα. Μπορεί για παράδειγμα ένας δρόμος να μην αποτελεί εστία εγκληματικότητας, ωστόσο, να έχει εξακριβωθεί ότι από αυτόν διαφεύγουν εγκληματικές ομάδες.

Μάλιστα, ακόμα και εάν δεν υπάρχει σχετική εγκατάσταση για την τοποθέτηση κάμερας, προβλέπεται ότι θα κατασκευάζεται σχετική βάση. Όπως λένε πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη, οι κάμερες δεν θα είναι κρυφές αλλά φανερές, ενώ προσθέτουν ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μία τέτοια αναβάθμιση των δυνατοτήτων των διωκτικών Αρχών. Πρόκειται ουσιαστικά για μία προσπάθεια για εφαρμογή μοντέλου Λονδίνου, όπου οι αστυνομικές υπηρεσίες καθημερινά συλλέγουν βίντεο με κακοποιούς από κάμερες ασφαλείας που δίνουν εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα.

Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα παραδοθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία θα το εξετάσει ενδελεχώς και θα γνωμοδοτήσει για το κατά πόσο θα δώσει ή όχι το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. θα παραδώσει στην Αρχή έκθεση με ανάλυση των στοιχείων εγκληματικότητας, στην οποία θα περιγράφονται οι λόγοι που συντρέχουν για την εφαρμογή του σχεδίου με τις κάμερες αλλά και τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Όπως λένε αστυνομικές πηγές, το υλικό από τις κάμερες θα λαμβάνεται κατόπιν ενημέρωσης του Εισαγγελέα, αφού πρώτα γίνει σχετική αιτιολόγηση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει σχέδιο στο πρότυπο του Λονδίνου για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2023 είχε εξεταστεί ξανά το συγκεκριμένο «πρότζεκτ» (το οποίο όμως δεν ευδοκίμησε) που προέβλεπε την εγκατάσταση 700 καμερών στην Αττική. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, είχε σχετική συζήτηση με τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ, στο πλαίσιο συνάντησής τους στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Οι δύο άντρες είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, για την αποδοτικότητα της εγκατάστασης καμερών ασφαλείας στην πόλη, για την πάταξη της εγκληματικότητας. «Η εγκατάσταση καμερών, για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση της Τροχαίας, με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικές ελευθερίες και δεδομένα, αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση και πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε για τον τρόπο που εφαρμόστηκε με αποδεδειγμένη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα το Λονδίνο», είχε δηλώσει ο κ. Οικονόμου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στο Λονδίνο πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και έτσι υπάρχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία για το θέμα. Σημειώνεται ότι το Λονδίνο είναι μία από τις πόλεις με την υψηλότερη αναλογία κατοίκων/καμερών στον κόσμο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σοκαριστικό βίντεο: Κομμάτι ιρανικού πυραύλου καταπλακώνει Παλαιστίνιο και τον σκοτώνει
Το αμαρτωλό παρελθόν του κτηρίου της Ρηγίλλης 18
Chevron Right