Υγεία

Στην Αττική τα περισσότερα ενεργά κρούσματα – «Καμπανάκι» και για Θάσο, Βοιωτία

Παρουσιάζοντας τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως το μεγαλύτερο μέρος των ενεργών κρουσμάτων εξακολουθεί να εντοπίζεται στην Αττική. «Καμπανάκι» για τρεις περιοχές.

Τον προβληματισμό των υγειονομικών αρχών για την αύξηση των κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα, σε σχέση με την περασμένη (480 νέα κρούσματα ημερησίως, κατά μέσο όρο), αλλά και τις ηλικίες τους (μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 46 έτη) εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Συνεπώς «δε θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα προστασίας – τη μάσκα, τις αποστάσεις, το αντισηπτικό», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως παράκληση για την τήρηση τους απευθύνεται ιδιαίτερα στις «μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο».

Παρουσιάζοντας, έπειτα, επιδημιολογικά δεδομένα που του μετέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε:

  • Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 5.881, με τα 2.304 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική1.482 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία.
  • Τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων εντοπίζονται σε Δυτική Αττική, Θάσο και Βοιωτία.
  • «Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν ψηλά», πρόσθεσε, ενώ οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία ξεπερνούν τους 1.400.
  • Και ενώ «οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ μειώνονται», πληρότητα έχει, ανά την επικράτεια, το 50% εξ αυτών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αττική βρίσκεται στο 59% και στη Θεσσαλονίκη στο 57%.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα, έναντι 516 την Τετάρτη.

Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στην Αττική, όπου επιβεβαιώθηκαν 234 περιστατικά του ιού. Δεύτερη σε μολύνσεις περιφερειακή ενότητα είναι εκείνη της Θεσσαλονίκης, με 58 νέες θετικές διαγνώσεις.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 25 θανάτους λόγω της Covid-19 (27 χθες), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κατέγραψε πτώση, καθώς πλέον ανέρχονται σε 293.

Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα έφτασαν τις 150.479, ενώ τα θύματα της επιδημίας είναι 5.570.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κρήτη: 11χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τη μητέρα της
Ανοίγει 22/1 η πλατφόρμα για εμβολιασμούς ατόμων 80-84 ετών - Πώς κλείνουμε ραντεβού
Chevron Right