Η μάσκα κατά του κορονοϊού πρέπει να την φοράει και να την αφαιρεί ένα άτομο με συγκεκριμένο τρόπο, καθώς διαφορετικά ενδέχεται ο κίνδυνος μετάδοσης και μόλυνσης με τον νέο ιό.
Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εκδώσει οδηγίες για την σωστή χρήση μάσκας.
Μάλιστα, η επιτροπή των Ελλήνων λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, είτε δημόσιους, είτε ιδιωτικούς.
Ανακοινώθηκε λοιπόν, ότι το Σάββατο 18 Ιουλίου, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για τους εργαζόμενους και τους πελάτες.
Δείτε εδώ την νέα απόφαση για τις μάσκες στα σούπερ μάρκετ.
Δείτε πως φτάσαμε στο σημείο να εκδοθεί η απόφαση.
Ακολουθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την σωστή χρήση μάσκας.
Έτσι, πρέπει να εφαρμόσουμε τα εξής:
- επιλογή του σωστού μεγέθους
- εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
- εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
- πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
- ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
- αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
- αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
- απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
- εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
- αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
Οδηγίες του Σωτήρη Τσιόδρα
Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ο Σωτήρης Τσιόδρας που είναι ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, έχει εκδώσει οδηγίες για την σωστή χρήση της μάσκας.
Εξάλλου, ο ίδιος έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη και επισήμανε τους κινδύνους που επιφυλάσσει η πανδημία του κορονοϊού.
Δείτε εδώ την συνέντευξη του Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι οδηγίες του Σωτήρη Τσιόδρα λοιπόν, είναι οι εξής:
- Να γίνεται πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας, αλλά και πριν αφαιρεθεί, είτε με σαπούνι και νερό, είτε αντισηπτικό με διάλυμα.
- Να καλύπτει όλα τα ευαίσθημα μέρη του προσώπου, δηλαδή τη μύτη και το στόμα.
- Αν είναι μιας χρήσης να αφαιρείται προσεκτικά και να καταλήγει στα σκουπίδια.
- Αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά (όπως οι υφασμάτινες), να πλένεται στους 60 βαθμούς κελσίου