Εδώ και πολλά χρόνια οι τιμές κατανάλωσης και καυσαερίων των νέων οχημάτων μετριούνται σύμφωνα με την τυποποιημένη διαδικασία δοκιμών του New European Driving Cycle (NEDC).
Όπως είναι γνωστό αυτή η διαδικασία για την κατανάλωση των αυτοκινήτων απέχει δραματικά από την πραγματική κατανάλωση.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018, εφαρμόζεται μια νέα διαδικασία δοκιμών το Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP) για την παροχή μίας πιο ρεαλιστικής εικόνας και κατανόησης της λειτουργίας ενός οχήματος, τόσο στους υποψήφιους αγοραστές όσο και στους κατόχους του.
Τι αλλάζει από το NEDC στο WTLP;
Ο ισχύων κύκλος οδήγησης NEDC που κλείνει σχεδόν 40 χρόνια, αντικαθίσταται δημιουργώντας εξελίξεις στην τεχνολογία και αλλαγές στις συνθήκες οδήγησης. Για να υπάρχει ένας πιο ακριβής τρόπος μέτρησης και σύγκρισης της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων ενός αυτοκινήτου, ο νέος κύκλος δοκιμών WTLP προσφέρει μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση των συνθηκών οδήγησης, ώστε οι εργαστηριακές μετρήσεις ν’ αντανακλούν καλύτερα την απόδοση του αυτοκινήτου στο δρόμο.
Πλέον τα τεστ απεικονίζουν καλύτερα τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης
Το τεστ διαρκεί 30 λεπτά, με αύξηση 10 λεπτών. Η απόσταση που κάνει το αυτοκίνητο έχει διπλασιαστεί στα 23,25 χλμ. Το 52% γίνεται εντός πόλης και 48% εκτός πόλης.
Η μέση ταχύτητα είναι 46,5χλμ./ώρα (αύξηση κατά 12,5χλμ.) ενώ η υψηλότερη ταχύτητα φτάνει τα 131χλμ./ώρα.
Η φορολογία για την απόκτηση καινούριων ή εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπολογίζεται πέραν της Αξίας Λιανικής προ Φόρων και από τις εκπομπές Co2.
Με το νέο τρόπο υπολογισμού των εκπομπών ρύπων οι τιμές σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα θα αυξηθούν με αποτέλεσμα να κινηθούν ανοδικά τόσο οι φόροι που πληρώνονται κατά τον εκτελωνισμό του οχήματος όσο και οι τιμές διάθεσης των αυτοκινήτων.
Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι θα δουν το κόστος χρήσης των οχημάτων τους να «απογειώνεται» εξαιτίας της αύξηση των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Ειδικότερα ο νέος τρόπος υπολογισμού των εκπομπών ρύπων είναι δεδομένο ότι θα αυξήσει τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να αυξηθούν ανάλογα και τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας.
Αρχικά αυξημένα θα είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας στα καινούρια αυτοκίνητα.
Δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου που τίθενται σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των ρύπων ότι αυτοκίνητο ταξινομείται και βγαίνει στην κυκλοφορία θα έχει αυξημένο κόστος κτήσης αλλά και χρήσης.