Το εφετινό πρόγραμμα της Formula 1 ξεκινά με τα Γκραν Πρι του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας στις 5 και στις 19 Μαρτίου του 2023 αντίστοιχα και ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου στο Αμπού Ντάμπι, με ενδιάμεσο σταθμό επί αραβικού εδάφους τον αγώνα στο Κατάρ, που είναι προγραμματισμένος για τις 8 Οκτωβρίου. Η διεξαγωγή τεσσάρων Γκραν Πρι σε ισάριθμες αραβικές χώρες χωρίς ιδιαίτερη παράδοση στο συγκεκριμένο μηχανοκίνητο άθλημα προβληματίζει, όταν την ίδια στιγμή αποκλείεται από το αγωνιστικό καλεντάρι η Γερμανία, λόγω του υψηλού κόστους συμμετοχής.
Με επιχειρήματα Εύας Καϊλή
Η επιλογή της Formula 1 να αγνοήσει τις επιβεβαιωμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων και των εργασιακών δικαιωμάτων στις συγκεκριμένες χώρες, όπως επίσης τις διακρίσεις εναντίον των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν είναι φυσικά τυχαία, αλλά βασίζεται σε ένα βουνό πετροδολαρίων για τους μετόχους της και τις συμμετέχουσες ομάδες.
Το Κατάρ φημολογείται, ότι πληρώνει για τη φιλοξενία του Γκραν Πρι 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανάλογα ποσά εκτιμάται ότι πληρώνουν και οι άλλες τρεις αραβικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Formula 1 κάνει τα στραβά μάτια υιοθετώντας παρόμοιες δικαιολογίες με εκείνες της FIFA για την παραχώρηση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ. Καλοπληρωμένα «επιχειρήματα», που ακούσαμε και από τη δική μας ευρωβουλευτίνα, Εύα Καϊλή, περί δήθεν προόδου στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, της ισότητας των γυναικών, κλπ.
Φέτελ και Χάμιλτον φωτεινές εξαιρέσεις
Οι ίδιες οι ομάδες της Formula 1 χρησιμοποιούν ως επιχείρημα, ότι η διοργάνωση των Γκραν Πρι στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα τρία εμιράτα του Κόλπου, τα φέρνει στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας και επιταχύνει τις θετικές εξελίξεις στον τομέα των δικαιωμάτων. Αυτό δεν ισχύει πάντως, αν και η οργάνωση Amnesty International έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στους ιθύνοντες και στις ομάδες της Formula 1, να αξιοποιήσουν την παρουσία τους στις αραβικές χώρες, για να κάνουν δημόσια κριτική για τα κακώς κείμενα.
Ο Λιούις Χάμιλτον έθιξε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.
Σποραδικές εξαιρέσεις προέρχονται μόνο από πρωτοβουλίες ελάχιστων οδηγών, όπως του Σεμπάστιαν Φέτελ που αποχώρησε πλέον από το άθλημα και του Λιούις Χάμιλτον. Η ειρωνεία είναι, ότι η Formula 1στηρίζει τα κινήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ της διαφορετικότητας, ποντάροντας έτσι σε έναν ανέξοδο εξωραϊσμό του προφίλ της χωρίς κανένα κόστος για την ίδια.
Η σωστή λύση είναι σε τέτοιες περιπτώσεις πάντως, είναι να απαιτείς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παραχώρηση του δικαιώματος φιλοξενίας ενός Γκραν Πρι ή κάποιου άλλου αθλητικού γεγονότος σε μία χώρα και όχι εκ των υστέρων, οπότε προσπαθείς απλά να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.