Μετά από αρκετές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις η Formula 1 αποφάσισε ότι οι αγώνες στη Ρωσία είναι αδύνατοι λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το Γκραν Πρι του Σότσι.
Ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έχει ήδη ακυρωθεί, αλλά δεν θα υπάρχει αγώνας ούτε στην Αγία Πετρούπολη, όπου επρόκειτο να μεταφερθεί το 2023.
Η πρωτοβουλία του Πούτιν και η ανακοίνωση της F1
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της εκδήλωσης το 2014, όμως η νέα απόφαση της διοργανώτριας αρχής σημαίνει ότι η F1 δεν θα αγωνιστεί στη Ρωσία στο άμεσο μέλλον – ουσιαστικά, τουλάχιστον για όσο διάστημα ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.
«Η Formula 1 μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει τερματίσει το συμβόλαιό της με τον υποστηρικτή του Ρώσου Γκραν Πρι που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα διεξάγει αγώνα στο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η ακύρωση του αγώνα
Την περασμένη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα μια μέρα μετά την εισβολή, η Formula 1 ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τον φετινό αγώνα καθώς η διεξαγωγή του δεν ήταν δυνατή μετά από αυτό που συνέβη παρόλο που το συγκεκριμένο Γκραν Πρι είναι ένας από τα πιο κερδοφόρα στο ημερολόγιο και είχε μακροχρόνιο συμβόλαιο.
Η δράση του εμπορικού τμήματος της F1 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του κυβερνώντος οργάνου της FIA αυτή την εβδομάδα να επιτρέψει στους Ρώσους οδηγούς να συμμετέχουν σε παγκόσμιες εκδηλώσεις μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Είναι ένας σπάνιος δημόσιος διαχωρισμός μεταξύ της Formula 1 και της FIA, και μια ένδειξη της απογοήτευσης της πρώτης για τη στάση της FIA αναφορικά με τις κινήσεις που κάνει η Ρωσία.
Τα… παράπονα που άκουσε η FIA
Η FIA έχει ήδη αντιμετωπίσει αντιδράσεις από την απόφαση του παγκόσμιου συμβουλίου μηχανοκίνητου αθλητισμού την Τρίτη. Την επόμενη μέρα το διοικητικό όργανο του μηχανοκίνητου αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε σε όλους τους Ρώσους κατόχους άδειας να αγωνίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η FIA δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι ήταν σύμφωνη με την πολιτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Ωστόσο, η ΔΟΕ, στην οποία ανήκει η FIA, τόνισε την Τρίτη στους διοργανωτές εκδηλώσεων «να μην προσκαλούν ή να επιτρέψουν τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών και αξιωματούχων σε διεθνείς αγώνες προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα των παγκόσμιων αθλητικών αγώνων και για την ασφάλεια των όλοι οι συμμετέχοντες».
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η FIA δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.