Auto - Moto

Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου του ΙΧ: Πόσο διαφέρει σε σχέση με τις εργοστασιακές τιμές

Η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στα Plug-in υβριδικά μοντέλα, ακολουθούν τα βενζινοκίνητα, ενώ στα ντιζελοκίνητα Ι.Χ. έχουμε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ πραγματικής και επίσημης κατανάλωσης καυσίμου.

Όλοι έχουμε διαπιστώσει, ότι η πραγματική κατανάλωση καυσίμου του Ι.Χ. μας είναι αρκετά υψηλότερη από τη μέση τιμή, που αναφέρει ο κατασκευαστής.

Στο παρελθόν, οι συγκεκριμένες αποκλίσεις μεταξύ πραγματικότητας και εργοστασιακής μέτρησης ήταν πολύ μεγάλες, γι αυτό και από τον Σεπτέμβριο του 2019 εφαρμόζεται το νέο εναρμονισμένο πρότυπο WLTP για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με πιο ρεαλιστικές διαδικασίες. Έτσι έκλεισε αισθητά η ψαλίδα μεταξύ πραγματικής και επίσημης τιμής κατανάλωσης καυσίμου στα καινούργια οχήματα, ωστόσο δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς.

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφερε στο φως, ότι στα βενζινοκίνητα μοντέλα έχουμε κατά μέσο όρο 19,1% μεγαλύτερη πραγματική κατανάλωση καυσίμου από ό,τι με τις μετρήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα WLTP. Στην πράξη ισοδυναμεί η συγκεκριμένη διαφορά με 1,5 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. Μικρότερη είναι η απόκλιση στα επιβατικά οχήματα, που καίνε πετρέλαιο κίνησης. Εδώ περιορίζεται η διαφορά στο 15,4%, δηλαδή σε 1,1 λίτρα ντίζελ ανά 100 χιλιόμετρα. Αν βάζαμε όλα τα μοντέλα μαζί, ανεξαρτήτως είδος καυσίμου, τότε προκύπτει μια απόκλιση της τάξης του 17,6%, με την επίσημη μέση τιμή κατανάλωσης να ανέρχεται σε 6,13 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και την πραγματική τιμή να φτάνει τα 7,44 λίτρα για την ίδια απόσταση.

Τι ισχύει με τους ρύπους

Σοκαριστική είναι η σύγκριση μεταξύ των επαναφορτιζόμενων Plug-in υβριδικών μοντέλων. Εδώ έχουμε απόκλιση 71,5% μεταξύ πραγματικής και επίσημης μέσης κατανάλωσης καυσίμου, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά στους κατόχους τέτοιων οχημάτων, επειδή δεν αξιοποιούν όσο πρέπει τα οφέλη της. Αυτό συμβαίνει, όταν για παράδειγμα δεν φορτίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο χρήστης του οχήματος τη μπαταρία του και έτσι διανύει πολλά χιλιόμετρα με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και όχι με τον ηλεκτροκινητήρα.

Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό κατά κόρον, καθώς πολλές εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέγουν τη λύση των Plug-in υβριδικών οχημάτων με μακροχρόνια μίσθωση λόγω των φορολογικών κινήτρων, όμως στην πράξη τα χρησιμοποιούν συνήθως ως αμιγώς θερμικά και δεν φορτίζουν όσο συχνά θα έπρεπε τις μπαταρίες τους.

Ανάλογες αποκλίσεις παρατηρούνται φυσικά και μεταξύ των πραγματικών και των εργοστασιακών τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επειδή έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση καυσίμου. Η έρευνα της Κομισιόν αναφέρει ότι τα οχήματα βενζίνης εκπέμπουν 23,7% περισσότερους ρύπους σε σχέση τις επίσημες μετρήσεις, ενώ η απόκλιση στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα κυμαίνεται στο 18,1%.

Και εδώ έχουμε ένα τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας στα Plug-in υβριδικά Ι.Χ., καθώς οι πραγματικές εκπομπές ρύπων σε αυτά είναι 3,5 φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες τιμές σύμφωνα με τα πρότυπα WLTP.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καταιγίδα σήμερα στην Αθήνα - Τι ώρα θα βρέξει