Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι μόνο μικρό, αλλά και επικίνδυνο. Πρόκειται για μια επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα δεν αφορά μόνο τους επιβάτες των τρένων, αλλά και όποιους προσεγγίζουν τις σιδηροδρομικές διαβάσεις. Δεν είναι λοιπόν παράξενο, που σημειώνονται συχνά πυκνά σοβαρά περιστατικά με συγκρούσεις αμαξοστοιχιών με οχήματα είτε λόγω αστοχιών των συστημάτων προειδοποίησης και ασφαλείας είτε λόγω εγκληματικών λαθών των οδηγών, που παραβιάζουν την προτεραιότητα.
Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι ότι τα ατυχήματα με εμπλοκή τρένων έχουν συχνά θανατηφόρα κατάληξη και ότι για να φρενάρει και να ακινητοποιηθεί μια αμαξοστοιχία χρειάζεται ατέλειωτα μέτρα. Καλό είναι λοιπόν, να τηρούμε με ευλάβεια και συνέπεια τις εξής 7 συμβουλές, όταν προσεγγίζουμε μια σιδηροδρομική διάβαση με το όχημά μας, ώστε να τη διασχίσουμε με ασφάλεια και χωρίς χτυποκάρδια.
- Μόλις αρχίσουμε να πλησιάζουμε μια διάβαση τρένων, μειώνουμε την ταχύτητα τηρώντας απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα όρια, συγκεντρωνόμαστε και δεν αφήνουμε να αποσπάει τίποτα την προσοχή μας.
- Δεν προσπερνάμε ποτέ, όταν προσεγγίζουμε μια σιδηροδρομική διάβαση.
- Πλησιάζοντας, κατεβάζουμε τα παράθυρα, για να ακούμε καθαρά τους εξωτερικούς θορύβους και κλείνουμε το ηχοσύστημα.
- Φτάνοντας σε μια αφύλακτη διάβαση, σταματάμε, ελέγχουμε καλά και προς τις δύο κατευθύνσεις και συνεχίζουμε, μόνον εφόσον έχουμε βεβαιωθεί, ότι δεν πλησιάζει τρένο.
- Σταματάμε οπωσδήποτε, αν έχουν κατέβει οι μπάρες και δεν προσπαθούμε να περάσουμε ανάμεσά τους, αν είμαστε για παράδειγμα πεζοί ή με κάποιο δίκυκλο.
- Επίσης σταματάμε, αν έχει ανάψει κόκκινος σηματοδότης, ακόμη και αν είναι ανασηκωμένες οι μπάρες της διάβασης.
- Αν μείνουμε με το αυτοκίνητο μας πάνω στη διάβαση και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, το εγκαταλείπουμε αμέσως και ενημερώνουμε ην αστυνομία.