Την ώρα που η κακοκαιρία AVGI βρίσκεται προ των πυλών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κοινοποίησε ένα ενημερωτικό βίντεο στο οποίο περιλαμβάνονται χρήσιμες οδηγίες για την οδήγηση όταν έχει πέσει χιόνι ή υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.
Ειδικότερα, τις ημέρες με χιόνι, πάγο ή χαμηλές θερμοκρασίες, για την οδική ασφάλειά μας:
- Προβλέπουμε ότι χρειάζεται επιπλέον σύστημα πρόσφυσης (αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες) και τα τοποθετούμε με ασφάλεια πριν γλιστρήσουμε.
- Δεν σταματάμε, αφού γλιστρήσουμε, για να βάλουμε αλυσίδες παρακωλύοντας την κυκλοφορία.
- Βάζουμε αλυσίδες στον άξονα κίνησης. Στα τετρακίνητα εμπρός για να έχουμε τιμόνι.
- Σε χιονισμένη επιφάνεια ένα δικίνητο αυτοκίνητο με χειμερινά ελαστικά κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από ένα τετρακίνητο με θερινά ελαστικά.
- Η χρήση χειμερινών ελαστικών ενδείκνυται σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.
- Τα θερινά ελαστικά δεν προσφέρουν ικανή πρόσφυση σε χιόνι, πάγο.
- Αποφεύγουμε την κίνηση νύχτα ή ξημερώματα γιατί είναι πιθανός ο παγετός.
- Εκτιμούμε καταστάσεις, αντιδρούμε ήπια, σε τιμόνι, φρένο, γκάζι.
- Δεν ρισκάρουμε ούτε επιχειρούμε χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση.
- Σε παγωμένες επιφάνειες αποφεύγουμε να πατήσουμε φρένο ή γκάζι.
- Ξεχιονίζουμε τις ράμπες και το αυτοκίνητο όσο το χιόνι είναι φρέσκο.
Η αρμόδια υφυπουργός για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε: «Ενόψει των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένονται για κάποιες ημέρες του χειμώνα, όπως αυτές που φέρνει ήδη η κακοκαιρία και ο χιονιάς, προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών της οδικής ασφάλειας, τις οποίες ενσωματώσαμε στο συνοπτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει. Οι παγωμένες μέρες και οι χιονισμένες επιφάνειες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και για τη σωστή λειτουργία των οχημάτων. Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, αυτές τις απλές και χρηστικές οδηγίες, για το καλό όλων μας».
Δείτε το βίντεο:
Υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού απόψε στην Αττική – Το πρόστιμο
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού είναι υποχρεωτικές πλέον και στην Αττική, καθώς αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.
Το πρόστιμο, για όσους δεν είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες χιονιού ή χιονοκουβέρτες, ξεκινάει από 80 ευρώ. Παράλληλα οι έλεγχοι που διενεργούνται από την ΕΛ.ΑΣ. σε ΙΧ ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας για αντιολισθητικές αλυσίδες είναι εντατικοί.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τις υποχρεωτικές αλυσίδες χιονιού
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00 ώρα της Κυριακής 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.
Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:
- Οχήματα οδικής βοήθειας.
- Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.
- Οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Περαιτέρω, λόγω της επικείμενης εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων τη Δευτέρα (29-01-2024) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.
Για το λόγο αυτό, η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς βαρέων οχημάτων να επιλέγουν εναλλακτική διαδρομή για τη μετάβασή τους από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα μέσω εναλλακτικών οδών της Δυτικής Ελλάδας.
Επιπρόσθετα η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών».
Πώς να βάλω τις αλυσίδες χιονιού ή τις χιονοκουβέρτες
Αρχικά τονίζεται ότι οι αλυσίδες χιονιού τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς του οχήματος. Σε σύγχρονα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία συνήθως είναι εμπροσθοκίνητα, οι αλυσίδες τοποθετούνται στους δύο μπροστινούς τροχούς.
Σε περιπτώσεις οχημάτων με πίσω κίνηση, οι αλυσίδες τοποθετούνται στους πίσω τροχούς. Για τα τετρακίνητα μοντέλα, ο κάτοχος πρέπει να ανατρέξει στις οδηγίες του κατασκευαστή για να καθορίσει σε ποιον άξονα πρέπει να τοποθετήσει τις αλυσίδες.
Βίντεο με γρήγορη τοποθέτηση για αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού
Βήμα – βήμα η διαδικασία
Αρχικά, οι τροχοί μας πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία και να μη σχηματίζουν γωνία.
Στη συνέχεια:
- Το πρώτο βήμα είναι να απλώσουμε την αλυσίδα στο οδόστρωμα και να περάσουμε το βασικό συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού.
- Ακολούθως τραβάμε προς τα πάνω τα δύο άκρα του συρματόσχοινου, αγκαλιάζοντας έτσι το ελαστικό και τα ενώνουμε στο σημείο επαφής.
- Τώρα πλέον έχουν έρθει όλα τα τμήματα της αλυσίδας στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού, οπότε ενώνουμε τις κίτρινες άκρες μεταξύ τους.
- Το μοντάρισμα ολοκληρώνεται με το τέντωμα της αλυσίδας, που γίνεται περνώντας τη μία άκρη της σε αντικριστή πλευρά και σφίγγοντας απέναντι από εκείνη. Η σωστά τοποθετημένη αλυσίδα εφαρμόζει καλά και χωρίς τζόγο πάνω στο ελαστικό.
- Μόλις περάσουμε τις αλυσίδες, κινούμε το όχημα 50 μ. έως το πολύ 100 μ. για επανέλεγχο και τελικό σφίξιμο, ενώ για την αφαίρεσή τους κάνουμε αντίστροφα τη σχετική διαδικασία.
Βίντεο για γρήγορη τοποθέτηση χιονοκουβέρτας στα λάστιχα αυτοκινήτου
Οι χιονοκουβέρτες κατασκευάζονται από ανθεκτικό ύφασμα με ειδικό σχεδιασμό που ενισχύει την τριβή σε χιόνι και πάγο. Αποτελούν ιδανική επιλογή για οδήγηση σε μαλακό χιόνι, είναι πιο βολικές και ευκολόχρηστες σε σχέση με τις παραδοσιακές αλυσίδες καθώς περιβάλλουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και τοποθετούνται γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά.
Ευρέως χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα σπορ με μεγάλες ζάντες και χαμηλοπρόφιλα ελαστικά. Ένας περιορισμός είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χιόνι, αλλιώς χαλάνε πολύ εύκολα. Επιπλέον είναι -σε πολλές περιπτώσεις- πιο οικονομικές από τις κλασικές αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού.
Τι πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο όταν χιονίζει
Αρχικά οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να βρίσκονται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο του πορτ-μπαγκάζ και να μην είναι χωμένες κάτω από ογκώδη αντικείμενα. Επίσης να μην είναι μπλεγμένες και να τις έχουμε ξεπλύνει και καθαρίσει μετά την προηγούμενη χρήση τους!
Σημαντικό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι γάντια, επειδή τα παγωμένα δάχτυλα δυσκολεύουν πολύ τις κινήσεις εφαρμογής των αλυσίδων στους τροχούς και να έχουμε φορτίσει το κινητό μας, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό, αν έχει σκοτεινιάσει.
Φυσικά τις τοποθετούμε φορώντας απαραιτήτως το φωσφορίζον γιλέκο ασφαλείας, ώστε να μας διακρίνουν οι άλλοι οδηγοί από μακριά.
Τα «SOS» για την οδήγηση στον χειμώνα – Οι αλλαγές σε ένα αυτοκίνητο
Αναλυτικότερα, τις κρύες ημέρες του χειμώνα μπορούν να σημειωθούν αλλαγές στο αυτοκίνητο που θα πρέπει ο οδηγός να εντοπίσει άμεσα και να τις αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τα ελαστικά
Όσο η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει, τόσο μειώνετε η πίεση των ελαστικών. Ο οδηγός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κάθε ελαστικό έχει τη σωστή πίεση που ορίζει ο κατασκευαστής και η οποία αναφέρεται στο εγχειρίδιο του οχήματος. Το ελαστικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φθάσει την πίεση που αναγράφει στα πλάγια, καθώς αυτή είναι η μέγιστη πίεση που μπορεί να κρατήσει το ελαστικό, όχι η συνιστώμενη πίεση. Θα πρέπει να επιθεωρούμε τα ελαστικά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και πριν από μεγάλα ταξίδια. Είναι καλύτερο ο οδηγός να ελέγχει τα ελαστικά όταν είναι κρύα και όχι κατά τη διάρκεια ταξιδιού. Παράλληλα, θα πρέπει να κοιτάει και την ηλικία του ελαστικού. Ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων συνιστούν την αντικατάσταση των ελαστικών κάθε έξι χρόνια ανεξάρτητα από τη χρήση. Πρέπει να ψάξουμε για τυχόν αστοχίες του ελαστικού, κοψίματα, τρυπήματα, εξογκώματα, γρατζουνιές, σκισμές ή χτυπήματα.
Τι γίνεται με τα παιδικά καθίσματα
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου είναι ένα άλλο σημείο αναφοράς που χρήζει της προσοχής του οδηγού. Σε κρύες συνθήκες, οι γονείς συνήθως ντύνουν τα παιδιά τους με χονδρά ρούχα. Όμως αυτά επηρεάζουν τη σωστή εφαρμογή της ζώνης, ώστε να μην είναι πάντα βολική για το παιδί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επίσης, ο γονέας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα καθίσματα αυτοκινήτου και τα βοηθητικά καθίσματα έχουν τοποθετηθεί σωστά και ότι όλα τα παιδιά βρίσκονται στο σωστό κάθισμα για την ηλικία και το μέγεθός τους.
Τι παθαίνει η μπαταρία όταν πέφτει ο υδράργυρος
Όταν πέφτει η θερμοκρασία, πέφτει και η ισχύς της μπαταρίας. Σε κρύο καιρό, οι κινητήρες βενζίνης και ντίζελ απαιτούν περισσότερη ισχύ μπαταρίας για να ξεκινήσουν και η αυτονομία οδήγησης των ηλεκτρικών και υβριδικών-ηλεκτρικών οχημάτων μειώνεται αισθητά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που, στην πρώτη περίπτωση, στις κρύες ημέρες, οι μπαταρίες δεν μπορούν να εκκινήσουν τα αυτοκίνητα και χρειάζονται αλλαγή.
Το ABS
Ο οδηγός παράλληλα θα πρέπει να εξοικειωθεί με τις τεχνολογίες ασφαλείας του οχήματος και την απόδοσή του σε χειμερινές συνθήκες. Εάν το όχημα διαθέτει σύστημα αντιμπλοκαρίσματος φρένων πρέπει να το μάθει ο οδηγός να το χρησιμοποιεί σωστά. Τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος φρένων αποτρέπουν το μπλοκάρισμα των τροχών σας, κατά το φρενάρισμα. Αν δεν έχει, τότε οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο που αντιδρά το αυτοκίνητό τους σε ένα βίαιο φρενάρισμα.
Προσοχή στα πατάκια
Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα, ο οδηγός θα πρέπει να φροντίζει να είναι σε καλή κατάσταση τα πατάκια του. Τα ακατάλληλα τοποθετημένα πατάκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία του γκαζιού ή του πεντάλ του φρένου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.
Προμηθευτείτε αντιπαγωτικό και παραφλού
Τέλος, αντιπαγωτικό στο δοχείο για το νερό που προορίζεται για το παρμπρίζ και παραφλού στο ψυγείο θα βοηθήσουν τον οδηγό να έχει καλή ορατότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, στη πρώτη περίπτωση και σωστή λειτουργία του κινητήρα σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, στη δεύτερη περίπτωση.