Auto - Moto

Πώς αντιμετωπίζουμε τα επικίνδυνα αλλεργικά συμπτώματα στο τιμόνι

Τα φτερνίσματα, η δύσπνοια και τα ερεθισμένα μάτια επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα οδήγησης.

 

Οι εποχικές αλλεργίες βρίσκονται την άνοιξη στο φόρτε τους, καθώς πρόκειται για την κατ’ εξοχήν εποχή της ανθοφορίας και ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη γύρη των φυτών, των δέντρων και των χόρτων. Τα συμπτώματα μίας αλλεργίας επηρεάζουν αρνητικά την επικέντρωση της προσοχής του οδηγού στην κυκλοφορία. Τα επαναλαμβανόμενα φτερνίσματα δημιουργούν συνθήκες ‘’τυφλής πορείας’’ του οχήματος για κάποια κρίσιμα δευτερόλεπτα και μπορούν να οδηγήσουν σε τροχαίο ατύχημα, ενώ τα ερεθισμένα μάτια ενοχλούν και επηρεάζουν αρνητικά την ορατότητά μας. Σύμφωνα με τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC, αν κινούμαστε με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα και φτερνιστούμε, τότε διανύουμε περίπου 14 μέτρα σε τυφλή πορεία, ενώ η απόσταση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στις υψηλότερες ταχύτητες.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ της Ολλανδίας κατέδειξε, ότι η αλλεργική ρινίτιδα έχει παρόμοια επίδραση στον οδηγό, όπως η κατανάλωση δύο ποτηριών μπύρας. Οι ερευνητές έκαναν μάλιστα έκκληση στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν τους ασθενείς που υποφέρουν από αλλεργίες για τους συγκεκριμένους κινδύνους κατά την οδήγηση.

Μέτρα αντιμετώπισης

O βασικότερος κανόνας προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μην αφήνουμε να μπαίνει γύρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Αυτό σημαίνει, ότι κλείνουμε τα παράθυρα κατά τη διαδρομή, ενώ ρυθμίζουμε το αιρ-κοντίσιον και τον εξαερισμό στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα, όταν περνάμε από περιοχές με πράσινο και πολλά φυτά. Σημαντικό είναι επίσης να αλλάζουμε κάθε χρόνο το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου μας, για να συγκρατεί τα σωματίδια της γύρης, ενώ πρέπει να καθαρίζουμε συχνά το εσωτερικό του οχήματος. Καλό είναι επίσης να βγάζουμε το σακάκι μας και το φούτερ μας και να το αφήνουμε στο πορτ-μπαγκάζ και όχι στα πίσω καθίσματα, ώστε να μη μεταφέρουμε τη γύρη απ΄ έξω μέσα στον θάλαμο επιβατών. Αποφεύγουμε εξάλλου να παρκάρουμε κάτω από δέντρα, που θα ‘’λούσουν’’ το Ι.Χ. μας με γύρη, όση ώρα σταθμεύει εκεί, φοράμε γυαλιά ηλίου για να ανακουφίζουμε τα μάτια μας και φροντίζουμε να υπάρχουν κοντά μας χαρτομάντιλα για άμεση χρήση.

Αυστηρές ποινές

Αρκετοί αλλεργικοί συμπολίτες μας παίρνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση των έντονων συμπτωμάτων, ορισμένα όμως από αυτά μπορεί να προκαλέσουν κούραση, υπνηλία και να επηρεάσουν τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης και την ταχύτητα αντίδρασης του οδηγού. Πρέπει λοιπόν να συνεννοούνται με τον γιατρό τους σχετικά με τη λήψη τέτοιων φαρμάκων πριν την οδήγηση, η οποία καλό είναι να γίνεται το προηγούμενο βράδυ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έξαρσης ίσως να μην πρέπει καν να οδηγούν. Και ο ίδιος ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει εξάλλου αυστηρές ποινές φυλάκισης έως δύο μηνών και αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης έως και έξι μήνες για τις περιπτώσεις λήψης φαρμάκων, που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φάνης Μουρατίδης: Με την Άννα Μαρία γνωριστήκαμε μέσα από μια εγκυμοσύνη
O Χάρης Καστανίδης τρολάρει Μητσοτάκη για το youth pass: Οι νέοι συγκινήθηκαν!
Chevron Right