Auto - Moto

4 μάρκες αυτοκινήτων που χάθηκαν και τις νοσταλγούμε

Saab, Rover, NSU και Trabant άφησαν το στίγμα τους στην αυτοκίνηση, αν και δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

 

Η αυτοκίνηση άλλαξε τον ρου της κοινωνίας και εξελίχθηκε σε έναν σημαντικότατο κλάδο της βιομηχανίας και της οικονομίας με εκατοντάδες μάρκες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο και συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, όπως επιβεβαιώνουν και οι τέσσερις εταιρείες αυτοκινήτου, που περιγράφουμε, πώς εξαφανίστηκαν άδοξα πριν μερικές δεκαετίες από το προσκήνιο.

Saab

saab

Η Saab εμφανίστηκε το 1947 στο προσκήνιο ως κατασκευάστρια αυτοκινήτων, καθώς μέχρι τότε έφτιαχνε στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι Σουηδοί απέκτησαν γρήγορα τη φήμη της καινοτόμας μάρκας με τις σειρές 96 και 900, ωστόσο η εμπορική τους πορεία ήταν μέτρια και έτσι συνεργάστηκαν το 1989 με την αμερικανική General Motors, για να εξαγοραστούν πλήρως από αυτή το 2000. Η πολιτική της GM να χρησιμοποιεί κοινά μέρη και εξαρτήματα στα μοντέλα διαφορετικών εταιρειών της, απογοήτευσε τους απαιτητικούς πελάτες της Saab, για την οποία έπεσαν οι τίτλοι τέλους το 2014. Η Saab εξακολουθεί να κατασκευάζει πολεμικά μαχητικά αεροπλάνα, οπότε υφίσταται ακόμη ως brand και υπάρχει ενδεχομένως η προοπτική μιας μελλοντικής επιστροφής της στην αυτοκίνηση.

Rover

rover

H Rover ξεκίνησε κατασκευάζοντας ποδήλατα και μοτοσυκλέτες, ενώ παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο το 1904. Το όνομά της συνδέθηκε με τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και τα μοντέλα της διακρίνονταν για την καινοτομία τους και το αριστοκρατικό τους στυλ, μάλιστα το Rover 2000 υπήρξε το πρώτο ‘’Αυτοκίνητο της Χρονιάς’’ για την Ευρώπη. Η κρίση της βρετανικής οικονομίας και μία σειρά συγχωνεύσεων και αναδιαρθρώσεων προκάλεσαν μεγάλη πτώση στις πωλήσεις της Rover, αν και τη δεκαετία του 80 φάνηκε να κερδίζει την παρτίδα χάρη στη συνεργασία της με τη Honda. Το 1994 εξαγοράστηκε η Austin Rover από τη BMW, η οποία την πούλησε έξι χρόνια αργότερα ως ζημιογόνα σε ένα επενδυτικό fund στην τιμή των 10 λιρών! Το 2000 ήταν η χρονιά της επίσημης πτώχευσης της Rover, η οποία άρχισε να πωλείται τμηματικά, με αποτέλεσμα να καταλήξει η MG στους Κινέζους και να εξελιχθεί σε μία μάρκα με αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Τrabant

trabant

H μάρκα Trabant κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα μας, επειδή αντιπροσώπευε όσο καμία άλλη τον υπαρκτό σοσιαλισμό στην Ευρώπη. Η Trabant ονομαζόταν αρχικά VEB Sachsenring, είχε στενούς δεσμούς με την Audi και τη Horch Aνατολικής Γερμανίας και εφοδιαζόταν με δίχρονα μοτέρ από τη DKW. Το εμβληματικό Trabant P50 λανσαρίστηκε το 1958 και διέθετε αμάξωμα από πλαστικά υλικά, που αποτελούνταν από τεχνητή ρητίνη και υαλοβάμβακα. Στην πορεία υπήρξαν και αναβαθμισμένες εκδόσεις, όμως η ανάπτυξη της Trabant εμποδίστηκε από τους περιορισμένους πόρους της ανατολικογερμανικής οικονομίας. Το τέλος της Trabant επισφραγίστηκε το 1991 μετά από περίπου τρία εκατομμύρια πωλήσεις, αφού μετά την επανένωση της Γερμανίας δεν ήταν πλέον ανταγωνιστικά τα προϊόντα της.

NSU

NSU

Εφέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ίδρυση της NSU, η οποία ξεκίνησε φτιάχνοντας αργαλειούς και από το 1886 ποδήλατα. Το 1901 δόθηκε το πράσινο φως στην παραγωγή ποδηλάτων και λίγο αργότερα αυτοκινήτων, την οποία διέκοψε η NSU το 1932 λόγω της ύφεσης της οικονομίας. Η γερμανική μάρκα εστίασε ακολούθως στα δίκυκλα και στα μέσα της δεκαετίας του 50 είχε αναδειχθεί σε δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως. Η επάνοδός της στην παραγωγή αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκε το 1958 με το μικρό μοντέλο Prinz, ενώ η NSU απέκτησε μεγάλη φήμη ως πρωτοπόρος στην εξέλιξη του περιστροφικού κινητήρα Βάνκελ, με τον οποίο εφοδίασε το Ro 80. Το καινοτόμο μοντέλο τριών όγκων έμελλε να γίνει και το τελευταίο αυτοκίνητο με το σηματάκι της NSU, η οποία ενώθηκε το 1969 με την Audi. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι η νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση ονομαζόταν έως το 1985 Audi NSU Auto Union AG.

Το τέλος της Saab ήρθε το 2014. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Με ανοιχτή ατζέντα ο Ερντογάν στη συνάντηση με Μητσοτάκη – Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες
Ο Λακόπουλος απαντά στον Πολάκη: Θα μπορούσα να σχολιάσω, αν καταλάβαινα τι εννοεί
Chevron Right