Auto - Moto

Γιατί ξεκίνησαν πάλι οι εταιρείες αυτοκινήτου τις προσφορές, αν και κολυμπούν στα κέρδη

Διψήφια ποσοστά κερδοφορίας κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι μεγάλοι όμιλοι αυτοκινήτου, όμως η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο και ήδη ξεκίνησαν τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κόπωσης, όμως οι 16 μεγαλύτεροι αυτοκινητιστικοί όμιλοι στον κόσμο πραγματοποίησαν εξαιρετικούς τζίρους το τρίτο τρίμηνο του 2023, αφού ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 11% και έφτασε τα 504 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή περίπου δύο ετήσιοι προϋπολογισμοί της Ελλάδας Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ, που είχε θετικό αντίκτυπο και στα καθαρά κέρδη τους, τα οποία σημείωσαν, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Ernst & Young, 35% άνοδο και ανήλθαν σε 39 δισεκατομμύρια ευρώ!

H μάρκα με τα υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας ανά πώληση αυτοκινήτου ήταν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Mercedes με ποσοστό 13%, ενώ ακολούθησαν με σχετικά μικρές διαφορές η Toyota με 12,6% και η BMW με 11,3%. Οι όμιλοι Stellantis και Renault Group δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τα κέρδη τους για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε δεν υπάρχουν στοιχεία για να τις κατατάξουμε στη σχετική λίστα.

Συγκυριακά κέρδη

Πάνω από την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχουν αρχίσει ωστόσο να μαζεύονται μαύρα σύννεφα, αφού οι τεράστιοι τζίροι και τα υπερκέρδη θεωρούνται από πολλούς ειδικούς συγκυριακά. Ο υπεύθυνος αναλυτής της Ernst & Young για τη Δυτική Ευρώπη, Κονσταντίν Γκαλ, επισημαίνει ότι οφείλονται στην ώθηση που έδωσε η χαμηλή ισοτιμία του γιεν στους Ιάπωνες αυτοκινητοκατασκευαστές και κυρίως στις συσσωρευμένες πωλήσεις, που λίμναζαν εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής οχημάτων λόγω της έλλειψης ημιαγωγών και άλλων ανταλλακτικών.

Η ομολοποίηση της παραγωγής και η χαμηλή ζήτηση για καινούργια αυτοκίνητα λόγω της εκτόξευσης των τιμών τους και της μείωσης των εισοδημάτων, θα αλλάξει σύντομα αυτή την εικόνα ευμάρειας. Επίσης, το ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση εξακολουθεί να συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από τις διάφορες επιδοτήσεις και τα οικονομικά κίνητρα, που ισχύουν ακόμη σε διάφορες χώρες και δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ άπειρον. Έτσι επανήλθαν οι εταιρείες αυτοκινήτου στις παραδοσιακές μάχες προσφορών, εκπτώσεων και προνομιακών χρηματοδοτήσεων, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια της μειωμένης προσφοράς οχημάτων.

Κομβικό στοιχείο η ηλεκτροκίνηση

Πρόκειται φυσικά για μία εμπορική πολιτική, που αποβαίνει σε βάρος των περιθωρίων κερδοφορίας των εταιρειών αυτοκινήτου, ορισμένες από τις οποίες πουλούσαν στο παρελθόν με ζημιά προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Κομβικό στοιχείο για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε έναν καταιγισμό νέων ηλεκτρικών μοντέλων από τις εταιρείες αυτοκινήτου, οι οποίες επενδύουν τεράστια κεφάλαια στη συγκεκριμένη τεχνολογία, όμως ο καταναλωτής εμφανίζεται πιο διστακτικός από ό,τι ανέμενε η αγορά και δεν συμμετέχει μαζικά στη μετάβαση από τα θερμικά μοντέλα στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Αν συνεχιστεί αυτό, τότε θα βιώσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία την επόμενη μεγάλη κρίση της και ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν και τα ευρωπαϊκά πλάνα περί απαγόρευσης πωλήσεων Ι.Χ. και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων με θερμικούς κινητήρες από το 2035 και μετά. Να θυμίσουμε, ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θα ισχύσει στην Ελλάδα ακόμη νωρίτερα, δηλαδή ήδη από το 2030, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε και εδώ ανατροπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παπάγου: Έριξαν γκαζάκι στο αυτοκίνητο διευθυντή εταιρείας ρούχων
Μαρινάκης: Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό ούτε στον πρωθυπουργό, ούτε στη χώρα
Chevron Right