Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι έφεραν στη ζωή του έλληνα οδηγού τις σήραγγες, οι οποίες σπάνιζαν στο παρελθόν και δεν πληρούσαν υψηλά στάνταρ ασφαλείας, καθώς ήταν κακοφωτισμένες και διπλής κατεύθυνσης. Σήμερα έχει αλλάξει εντελώς το σκηνικό και η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, όσον αφορά στον αριθμό των σηράγγων του οδικού δικτύου της, ενώ στα Τέμπη λειτουργεί το μεγαλύτερο σε μήκος τούνελ των Βαλκανίων με διαχειριστή τον Αυτοκινητόδρομο του Αιγαίου!
Οι νέες σήραγγες διαθέτουν πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, εξαερισμού και φωτισμού, είναι μονής κατεύθυνσης και ελέγχονται από κάμερες. Ωστόσο ο οδηγός παραμένει κρίσιμος παράγοντας για την ασφαλή διέλευση μέσα από τα τούνελ και οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα συγκεκριμένους κανόνες, καθώς τα τροχαία συμβάντα εντός των σηράγγων μπορούν να εξελιχθούν σε τραγωδίες. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε;
Προσέγγιση σε σήραγγα
Όταν πλησιάζουμε σε περιοχή με τούνελ, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε αρκετά καύσιμα στο ρεζερβουάρ μας, ώστε να μη μείνουμε από βενζίνη μέσα σε αυτό, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά με ορισμένους ανεγκέφαλους οδηγούς.
- Προσαρμόζουμε την ταχύτητα του οχήματός μας σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια και τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες των φωτεινών πινακίδων (φανάρια, απαγόρευση προσπέρασης, φώτα, κλπ.).
- Ανάβουμε έγκαιρα τα μεσαία φώτα του οχήματός μας.
- Βγάζουμε, αν φοράμε, τα γυαλιά ηλίου, για να βλέπουμε καλά μέσα στο τούνελ.
Μέσα στο τούνελ
- Τηρούμε τα όρια ταχύτητας και τις οδηγίες από την φωτεινή σηματοδότηση.
- Κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα -και μάλιστα αυξημένες, αν πρόκειται για φορτηγά-, ακόμη και αν κινούμαστε αργά.
- Προσέχουμε τη φωτεινή σηματοδότηση μέσα στις σήραγγες.
- Αποφεύγουμε τις άσκοπες αλλαγές λωρίδας και τις προσπεράσεις.
- Δεν σταματάμε ποτέ μέσα σε τούνελ, παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου ούτε κάνουμε αναστροφή ή όπισθεν.
Σε περίπτωση βλάβης και κινδύνου σταματάμε στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), ανάβουμε τα φώτα αλάρμ και σβήνουμε τον κινητήρα. Ακολούθως βγαίνουμε από το όχημα, παραμένουμε κοντά του σε ασφαλές σημείο (κατά προτίμηση στο δεξιό πεζοδρόμιο) και καλούμε για βοήθεια από τα Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης, με τα οποία γίνεται ακριβής εντοπισμός της θέσης μας.