Οι παράνομες κόντρες αυτοκινήτων και οι παρεμβάσεις στις εξατμίσεις των Ι.Χ. και των μοτοσικλετών, για να «ουρλιάζουν» στις επιταχύνσεις, αποτελούν δυστυχώς παγκόσμιο φαινόμενο.
Αρκετοί νέοι παθιάζονται με την ιδέα ενός οχήματος, που ξεκουφαίνει στο πέρασμά του, αν και πρόκειται για μια καραμπινάτη παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τιμωρείται ανάλογα από χώρα σε χώρα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά έγινε, όμως, πρόσφατα αντικείμενο ψυχολογικής έρευνας, την οποία πραγματοποίησε η καθηγήτρια Julie Aitken Schermer του πανεπιστημίου Western στο Οντάριο του Καναδά.
Η Schermer ανέλυσε το προφίλ της προσωπικότητας όσων αγαπούν τα θορυβώδη οχήματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πίσω από τη συγκεκριμένη προτίμηση κρύβονται ψυχικά νοσήματα. Η καθηγήτρια του καναδικού πανεπιστημίου αποδίδει σε ψυχοπαθητικά και σαδιστικά αίτια την επιλογή κάποιων ατόμων να κάνουν μετατροπές στις εξατμίσεις των οχημάτων τους, την παθιασμένη σχέση τους με το αυτοκίνητό τους και την πεποίθηση ότι ένα θορυβώδες Ι.Χ. ή μοτοσικλέτα είναι πολύ… cool.
Στην έρευνα συμμετείχαν 529 σπουδαστές Οικονομικών Επιστημών και, εκτός από τις ερωτήσεις για τις αυτοκινητιστικές τους προτιμήσεις, υποβλήθηκαν και σε ένα σύντομο τεστ προσωπικότητας. Όπως ανέφερε η Schermer, τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίζουν μία περιφρόνηση απέναντι στα συναισθήματα και τις αντιδράσεις άλλων ανθρώπων. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μορφή ψυχοπάθειας, που τους διακατέχει, ενώ πιθανότατα, τους προκαλεί και χαρά, όταν τρομάζουν τους άλλους.
Ίδιο προφίλ με τους πυρομανείς
Η Bailey Trap του καταστήματος βελτιώσεων Performance Unlimited Custom Car Shop χαρακτήρισε ως ανυπόστατα τα ευρήματα της έρευνας και υποστήριξε ότι τα θορυβώδη αυτοκίνητα αποτελούν για κάποιους έναν τρόπο για να ξεχωρίσουν σε μια κοινωνία, η οποία ζητά από όλους μας συνεχώς προσαρμογές.
Ωστόσο, η Schermer συμπλήρωσε τη δήλωσή της με το εξής σοκαριστικό σχόλιο: «Το προφίλ προσωπικότητας, που διαπιστώσαμε στους οδηγούς αυτοκινήτων με “πειραγμένες” εξατμίσεις ταιριάζει με το αντίστοιχο προφίλ πυρομανών, που βάζουν παράνομα φωτιές».
Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω να ζητήσουν αυτοί οι άνθρωποι ιατρική και ψυχολογική βοήθεια, καθώς – όπως φαίνεται – νοσούν βαριά.