Auto - Moto

Πώς αντιδρούμε όταν οδηγούμε σε περιοχή η οποία έχει πιάσει φωτιά

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε, αν χρειαστεί να μετακινηθούμε με αυτοκίνητο σε περιοχές, στις οποίες έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές.

Οι τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική επιβεβαίωσαν τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε υποδομές, αλλά και – το κυριότερο – σε μηχανισμούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Στους τηλεοπτικούς μας δέκτες είδαμε εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και μεγάλο αριθμό πολιτών, που υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν διάφορους οικισμούς, ενώ πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξαν ακόμη και μποτιλιαρίσματα κυκλοφορίας από οχήματα, που μετακινούνταν στις περιοχές των πυρκαγιών.

Τι κάνουμε λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις;

Πριν από οτιδήποτε άλλο, υπακούμε στο 112. Είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις όλο το βιος σου ανυπεράσπιστο στη φωτιά, όμως η ζωή μας πρέπει να έχει πάντα προτεραιότητα. Ο εγκλωβισμός στη φωτιά αποτελεί κίνδυνο θάνατο και δεν επιτρέπεται να συμβεί.

Καλό είναι να γνωρίζουμε εναλλακτικές διαδρομές για τέτοιες συνθήκες έκτακτης ανάγκης και να τις επιλέγουμε, εφόσον έχουμε επιβεβαιώσει ότι προσφέρουν έναν ασφαλή διάδρομο εξόδου από τη φωτιά. Εννοείται, ότι ακολουθούμε πιστά τις σχετικές οδηγίες της αστυνομίας.

Παίρνουμε μέσα στο αυτοκίνητο νερό, τα προσωπικά μας αντικείμενα και το κινητό μας τηλέφωνο, που έχουμε φορτίσει προηγουμένως τη μπαταρία του.

Οδηγώντας σε περιοχές με καπνό, ανάβουμε τους προβολείς του αυτοκινήτου μας, όπως επίσης και τα φώτα αλάρμ, ώστε να είμαστε ευκολότερα ορατοί.

Κλείνουμε όλα τα παράθυρα του οχήματος, βουλώνουμε τα στόμια εξαερισμού για να μη μπαίνει καπνός στο εσωτερικό του και επιλέγουμε τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα.

Η μάσκα Ν95 για την προστασία από τον κορονοϊό βοηθά επίσης να παίρνουμε καλύτερες ανάσες σε περιοχές με καπνό.

Αν χρειαστεί να σταματήσουμε το όχημα, σταθμεύουμε – εφόσον είναι εφικτό – σε ξέφωτο χωρίς δέντρα και καύσιμη ύλη, σε πετρώδες σημείο ή δίπλα σε τσιμεντένιο τοίχο, που λειτουργεί σαν φρένο μετάδοσης της φωτιάς.

Αν βγούμε από το όχημα, καλύπτουμε το πρόσωπο και το σώμα μας με μαντήλια και ρούχα από στεγνό ύφασμα. Δεν συνιστώνται τα βρεγμένα ρούχα, επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ατμό.

Υ.Γ. Οι συμβουλές μας βασίζονται σε σχετικό ρεπορτάζ του πολύ καλού αυτοκινητιστικού ιστότοπου caranddriver.gr με στοιχεία της Washington Post, της υπηρεσίας πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας CAL Fire και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, FEMA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τελευταία εξέλιξη στο θρίλερ με τον τεμαχισμένο άνδρα στα Χανιά – Τι εντόπισαν
Φωτιά τώρα στα Σφακιά - Κοντά σε κατοικημένη περιοχή
Chevron Right