Οι ανακοινώσεις του WRC, αναφορικά με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και την είσοδο του σπορ στην υβριδική εποχή που ξεκινά από το 2022, τράβηξαν το ενδιαφέρον των φιλάθλων του αθλήματος παγκοσμίως με την Hyundai να δίνει μία… γεύση από τις πρώτες δοκιμές.
Το πρωτότυπο που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στο όχημα «i20 N» της Hyundai και η εργασία επικεντρώθηκε στη συλλογή δεδομένων πριν από περαιτέρω δοκιμές σε διαφορετικές επιφάνειες (χώμα, άσφαλτος, χιόνι) σε πόλεις όλης της Ευρώπης.
Η νέα γενιά υβριδικών αυτοκινήτων θα εισαχθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA την επόμενη σεζόν, με τους νέους κινητήρες να τοποθετούνται σε όλα τα αυτοκίνητα κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει και ο πάροχος από τα ορυκτά καύσιμα στα βιώσιμα.
«Πάντα υπάρχουν προκλήσεις»
Η τριήμερες δοκιμές σε χωματόδρομους ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όμως η Hyundai δεν αποκάλυψε ποιος ήταν στο τιμόνι κατά τη διάρκεια τους, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες οι οδηγοί Thierry Neuville και Ott Tänak υπέγραψαν νέα πολυετή συμβόλαια με την ομάδα καθώς όλες οι πλευρές ήταν ικανοποιημένες από την εξέλιξη της συνεργασίας τους.
Ο επικεφαλής της ομάδας Andrea Adamo τόνισε ότι ήταν συναρπαστικό να κάνει μαζί με όλη την ομάδα αυτό το πρώτο βήμα στην νέα εποχή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή όταν βλέπεις ένα αυτοκίνητο στο δρόμο για πρώτη φορά και όπως πάντα υπάρχουν κάποιες προκλήσεις και δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών της προηγούμενης εβδομάδας, είδαμε ενδιαφέροντα πράγματα, μεταξύ τους μερικά που πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν, αλλά όλα αποτελούν μέρος της διαδικασίας και της δουλειάς.
Η ομάδα της Hyundai Motorsport έκανε μια καταπληκτική δουλειά και εργάστηκε τόσο σκληρά για να προετοιμάσει το αυτοκίνητο για την πρώτη δοκιμή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που πραγματικά με κάνει χαρούμενο».
👀 SNEAK PEAK: @HMSGOfficial have revealed the first test shots of their 2022 Rally1 car
— FIA World Rally Championship (@OfficialWRC) May 16, 2021
Όμως η Hyundai δεν είναι η μόνη ομάδα που εξελίσσει το αυτοκίνητό της, καθώς οι M-Sport Ford και Toyota έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές σε χωμάτινες επιφάνειες προκειμένου να βρουν τις αδυναμίες των οχημάτων τους και να δουλέψουν για την επίλυση των προβλημάτων πριν την έναρξη της ερχόμενης σεζόν.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι τα νέα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν μέρος ενός πιο… πράσινου μέλλοντος για το WRC, το οποίο περιλαμβάνει επίσης καύσιμο χωρίς ορυκτά υδρογονανθράκων που παρέχονται από την P1 Racing Fuels και μια βιώσιμη παροχή ενέργειας στα service parks.