Μερικές από τις πιο γνωστές και μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων παγκοσμίως βρέθηκαν κάποια στιγμή από λάθος επιλογές στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και τότε είχαν την τύχη -και την ευφυία- να λανσάρουν ένα νέο μοντέλο, που γύρισε το παιχνίδι και απέτρεψε το λουκέτο. Δείτε τέσσερα τέτοια εμβληματικά μοντέλα, τα οποία απέτρεψαν την ύστατη στιγμή τον θάνατο γνωστών εταιρειών χάρη στη μεγάλη επιτυχία τους.
BMW 700 του 1959
Τη δεκαετία του 50 περιλάμβανε η γκάμα της BMW μόνο το τρίτροχο Isetta, που είχε αρχίσει να ξεθωριάζει η μπογιά του και την παρωχημένη λιμουζίνα 501. Η οικονομική κατάσταση της BMW ήταν τόσο κακή, που το 1959 ήταν ένα βήμα πριν την εξαγορά της από τη Mercedes. Τότε παρουσιάστηκε η ξεχασμένη σήμερα BMW 700 με μήκος 3,5 μέτρων, που απευθυνόταν στους πελάτες που ήθελαν να ανέβουν ένα επίπεδο ψηλότερα από την Isetta και δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μια περιουσία. Η επιτυχία της BMW 700 ήταν άμεση και έφερε ζεστό χρήμα στα ταμεία της βαυαρικής μάρκας, ώστε να μπορέσει να εξελίξει τη νέα σειρά «Neue Klasse», που ήταν πρόγονος της σειράς 5 και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Fiat 500 του 2007
Τη δεκαετία του 90 στερεύει η Fiat από ιδέες και λανσάρει το ένα αποτυχημένο μοντέλο μετά το άλλο. Αυτοκίνητα, όπως τα Bravo, Brava και Tempra, πιάνουν αράχνες στις αντιπροσωπείες της Fiat, ανοίγοντας μία τεράστια μαύρη τρύπα στο ταμείο της ιταλικής μάρκας. Εκείνη την κρίσιμη περίοδο, ανασκουμπώνονται οι Ιταλοί, ξαναβρίσκουν το χαμένο ταλέντο τους και λανσάρουν αρχικά το 2003 το Panda και το 2007 τη μοντέρνα εκδοχή του Fiat Cinquecento (500), που σαρώνει από την πρώτη στιγμή στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές. Το ιταλικό μοντελάκι συνεχίζει να καταγράφει ακόμη και σήμερα υψηλές πωλήσεις, ενώ γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μία ομάδα διαφορετικών εκδοχών, όπως το SUV 500X και τα ηλεκτροκίνητα 500e και 600e.
Peugeot 205 του 1983
Η Peugeot δημιουργεί τη δεκαετία του 70 τον όμιλο PSA, που ήταν και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αλλά εξελίχθηκε γρήγορα σε βαρέλι δίχως πάτο. Οι θυγατέρες του ήταν από ημιθανείς (Citroen) έως νεκρές (Simca – Talbot) και η ίδια η Peugeot είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά το ένα τρίτο. Τελευταία ελπίδα των Γάλλων είναι ο διάδοχος του Peugeot 104, ο οποίος λανσάρεται στην αγορά ως 205 και ξεπερνά κάθε προσδοκία. Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Peugeot έκαναν λόγο για 1.700 πωλήσεις την ημέρα, ωστόσο στην πράξη έγιναν 2.700, ενώ από το 1984 μπαίνει στο παιχνίδι και το επιτυχημένο 205 GTI, που δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην επιτυχία του σωτήρα της γαλλικής μάρκας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι το Peugeot 205 κατασκευαζόταν επί 15 χρόνια μέχρι πέσουν οι τίτλοι τέλους το 1998.
Volkswagen Passat του 1973
Ο σωτήρας της Volkswagen ήταν ένας κλώνος του Audi 80 και ονομαζόταν Passat, ενώ λανσαρίστηκε ως σεντάν και στέισον βάγκον. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 η VW βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, αφού καθυστέρησε να απογαλακτιστεί από τον θρυλικό Σκαραβαίο και προσπαθεί να τον αντικαταστήσει το 1968 με το μοντέλο 411 και το 1970 με το Κ 70, που ήταν δημιούργημα της NSU. Τα δύο αυτοκίνητα εξελίχθηκαν σε μεγάλο φιάσκο και η Volkswagen προσπάθησε απεγνωσμένα να καλύψει το κρίσιμο χρονικό κενό μέχρι το λανσάρισμα του Golf πρώτης γενιάς με το VW Passat του 1973, που ήταν ουσιαστικά το Audi 80 του 1972 με μικρές παραλλαγές. Το Passat έγραψε από την πρώτη στιγμή μεγάλα νούμερα στις πωλήσεις και έδωσε το έναυσμα της αντεπίθεσης της Volkswagen, η οποία παρουσίασε το 1974 το εμβληματικό Golf και έναν χρόνο αργότερα το Polo πρώτης γενιάς, που δεν ήταν παρά ένα Audi 50 με τα σηματάκια της Volkswagen.