Auto - Moto

Αυτός είναι ο μήνας με τις περισσότερες ζημιές από χαλάζι

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα συχνότερες και εντονότερες καλοκαιρινές καταιγίδες με χαλαζόπτωση, οι οποίες κάνουν μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητα, αν και τώρα πλέον μπορούν να επισκευαστούν εύκολα και γρήγορα.

Το τελευταίο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας μέσα στον παρατεταμένο καύσωνα και τη λειψυδρία, που βιώνουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες, είναι οι καταιγίδες. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και αποτυπώνεται με ολοένα συχνότερες καλοκαιρινές καταιγίδες με έντονες βροχοπτώσεις, καταστροφικά μπουρίνια και χαλάζι.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Hellas Direct για το 2023, οι περισσότερες ζημιές σε αυτοκίνητα από χαλάζι καταγράφηκαν τον Ιούνιο και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας της Hellas Direct και για το 2022, αν και αναφέρονταν μόνο σε σπασμένα τζάμια και όχι στις συνολικές ζημιές των αυτοκινήτων. Μια αναδρομή σε προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώνει, ότι το καλοκαίρι αποτελεί την εποχή με τις συχνότερες χαλαζοπτώσεις, αφού το 2019 και το 2021 συνέβησαν τα περισσότερα τέτοια περιστατικά τον Ιούλιο, ενώ το 2020 τον Ιούνιο.

Πώς δημιουργείται το χαλάζι

Αυτό συμβαίνει, επειδή εισρέουν τους πιο καυτούς μήνες του έτους στην περιοχή μας ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια, ενώ την ίδια στιγμή βράζει το έδαφος. Τότε προκαλούνται στροβιλισμοί λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας εδάφους και αέρα, οι οποίοι κολλάνε με τους κόκκους υγρασίας στα σύννεφα και έτσι δημιουργούνται οι χαλαζόκοκκοι.

Οι ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν οι λευκοί, συμπαγείς κρύσταλλοι πάγου στα αυτοκίνητα μας, είναι σημαντικές και εξαρτώνται φυσικά από τη διάρκεια και την ένταση της χαλαζόπτωσης, αλλά και το μέγεθος του χαλαζιού.

Το χαλάζι μας αιφνιδιάζει και μας βρίσκει σχεδόν πάντα απροετοίμαστους, οπότε οι ζημιές στα αυτοκίνητα είναι μαζικές και αφορούν ολόκληρες περιοχές, με εξαίρεση τα οχήματα που έτυχε να σταθμεύουν σε κλειστό και προστατευμένο χώρο. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια που αφήνει μια χαλαζόπτωση πάνω σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να θυμίζουν τα σημάδια από τρακαρίσματα– γρατζουνιές, φθορές στη βαφή, ζημιές στα τζάμια- αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρά, λακκούβες και βαθουλώματα στο καπό και την οροφή, μεγάλες ζημιές στη βαφή, σπασμένα τζάμια σε βαθμό που το αυτοκίνητο να μην είναι ασφαλές να το οδηγήσει κανείς.

inativehagel1_1_bf8d0.jpg

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας από το χαλάζι

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη χαλαζόπτωση, μπορούμε όμως να έχουμε φροντίσει να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας: Να έχουμε προνοήσει να συμπεριλάβουμε στην ασφάλεια αυτοκινήτου κάλυψη για Φυσικά φαινόμενα. Δεν ξεχνάμε επίσης την κάλυψη για Θραύση κρυστάλλων, ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο όπου κι αν έχει προκαλέσει το χαλάζι ζημιές στο αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση, οι σωστές καλύψεις θα μας λύσουν τα χέρια ώστε μετά το χαλάζι η ασφαλιστική να αναλάβει την αποζημίωση αυτοκινήτου.

Χάρη στη σωστή ασφαλιστική κάλυψη, δεν θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας για την επισκευή του αυτοκινήτου μας από τα ‘’ενθύμια’’ της χαλαζόπτωσης. Παραμένει ωστόσο το ερώτημα, πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία με τα καλύτερα αποτελέσματα και χωρίς να ταλαιπωρηθούμε. Μέχρι πρόσφατα η επιλογή ήταν μία για την αποκατάσταση των ζημιών: ο παραδοσιακός τρόπος, δηλαδή στοκάρισμα και βάψιμο του αυτοκινήτου σε φανοποιείο. Ευτυχώς όμως, εδώ και μερικά χρόνια υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή, όπου επαναφέρεται η λαμαρίνα στην προηγούμενη κατάσταση εξαφανίζοντας τις μικρές λακκούβες πιέζοντας από το εσωτερικό, χωρίς να χρειαστεί στοκάρισμα και βαφή.

Πρόκειται για τη μέθοδο PDR, από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Paintless Dent Repair, δηλαδή «επισκευή χωρίς βαφή», η οποία κοστίζει φθηνότερα από την αποκατάσταση σε φανοποιείο, ενώ ολοκληρώνεται και πολύ γρηγορότερα. Συγκεκριμένα, η επισκευή των ζημιών από χαλάζι με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί συνήθως μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες, ενώ με το PDR χρειάζονται μόνο μια έως δύο ημέρες, δεν επηρεάζεται η αντισκωριακά προστασία του αμαξώματος και δεν μένουν σημάδια, που θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία του οχήματος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αβάσταχτη γελοιότητα: Όταν ο Πορτοσάλτε αποκαλούσε «μίζερο» και «κακομοίρη» τον μεγάλο Τζόκοβιτς (δείτε βίντεο)
ΣΥΡΙΖΑ: Ελεημοσύνη της κυβέρνησης με 8 ευρώ στους λογαριασμούς του ρεύματος
Chevron Right