Auto - Moto

F1: Τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί το «porpoising» στους οδηγούς

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της F1 είναι το «porpoising», όμως δεν μπορούν ακόμα να βρουν την λύση.

 

Μπορεί η φετινή σεζόν της F1 να είναι συναρπαστική με ενδιαφέρουσες μάχες εντός πίστας αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών, όμως όλες οι ομάδες «υποφέρουν» από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, το porpoising.

Τί είναι το Porpoising

Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση στα ελληνικά, όμως το Porpoising μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αναπήδηση» των μονοθεσίων, καθώς το πάτωμά τους δεν είναι επίπεδο κι έτσι υπάρχουν αεροδυναμικά προβλήματα.

Όταν ένα όχημα κινείται σε μία ευθεία με υψηλή ταχύτητα, η αεροδυναμική πίεση που ασκείται στην εμπρόσθια αεροτομή είναι τέτοια που κάνει τον οδηγό να νιώθει ότι περνάει πάνω από… λακκούβες στην άσφαλτο.

Δείτε το βίντεο:

 https://www.youtube.com/watch?v=1I2SlU0SYsQ

Σημειώνεται ότι μετά την αλλαγή των κανονισμών το 2022, οι ομάδες προσπάθησαν να κατασκευάσουν ένα γρήγορο και σταθερό μονοθέσιο, όμως μερικές εξ’ αυτών δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το πρόβλημα του porpoising.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Mercedes, η οποία έχει το τρίτο ταχύτερο μονοθέσιο από τις 10 ομάδες όμως οι «αναπηδήσεις» που παρουσιάζει κατά την διάρκεια του αγώνα είναι εμφανείς ακόμα και με γυμνό μάτι. Έτσι στερείται απόδοσης με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να φτάσει την Ferrari και την Red Bull.

Έχει διαπιστωθεί ότι όλες οι ομάδες «υποφέρουν» από αυτό το πρόβλημα, όμως η Red Bull έχει βρει τον τρόπο να διατηρεί την ισορροπία του οχήματος και γι’ αυτό έχει μεγάλη τελική ταχύτητα και καταφέρνει να κοντράρει την «σκουντερία» εντός πίστας.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα την λύση»

Ο πιλότος της Alfa Romeo, Βάλτερι Μπότας, μίλησε για το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο τους οδηγούς.

«Αρχίζει και με προβληματίζει το γεγονός ότι δεν έχουμε βρει ακόμα μια λύση. Θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς, και το λέω γιατί έχω δει πόσο πονάνε ορισμένοι μετά τον αγώνα. Τα αυτοκίνητα δεν βρίσκονται 100% υπό τον έλεγχό μας. Είναι σίγουρα ένα θέμα και γίνεται αρκετά σοβαρό», είπε μιλώντας στο BBC Sport.

«Εμείς, ως οδηγοί, μιλήσαμε με τη FIA στον τελευταίο αγώνα (σ.σ. Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν) και ξεκαθαρίσαμε ότι θα θέλαμε να αναζητήσουμε οποιεσδήποτε επιλογές στο μέλλον για να βελτιώσουμε την σταθερότητα του οχήματος», συμπλήρωσε ο Μπότας.

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χανιά: Μαθητής δημοτικού τραυμάτισε με πολυεργαλείο δύο συμμαθητές του
Σκρέκας: Θεμέλιο ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας η συνεργασία των Ανατολικών χωρών
Chevron Right