Τα σκοτωμένα μυγάκια και έντομα πάνω στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε καλοκαιρινής εξόρμησης. Οι αεροδυναμικοί στροβιλισμοί σε συνδυασμό με την ταχύτητα του οχήματος ‘’τραβούν’’ τα έντομα σαν μαγνήτης πάνω στο παρμπρίζ περιορίζοντας αισθητά την ορατότητα του οδηγού. Επίσης, τα σκοτωμένα έντομα μπορεί να κάνουν ζημιά και στη βαφή του αμαξώματος, αλλά και στο κρύσταλλο του παρμπρίζ, αν δεν τα καθαρίσουμε έγκαιρα. Τι κάνουμε λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις;
Μία πρώτη αντίδραση κάθε οδηγού είναι η χρήση των υαλοκαθαριστήρων, όμως αυτό βοηθά μόνο για τα πρώτα λεπτά. Αν έχει γεμίσει από ώρα το παρμπρίζ μας με σκοτωμένα έντομα, τότε βρωμίζουν ακόμη περισσότερο οι υαλοκαθαριστήρες τη γυάλινη επιφάνεια και χειροτερεύουν την κατάσταση. Αυτό φαίνεται καλύτερα, όταν πέφτει το φως του ήλιου πάνω στο αυτοκίνητο και κινούμαστε με υψηλές ταχύτητες, οπότε μειώνεται αισθητά η ορατότητα του οδηγού.
Ας δούμε λοιπόν έξι χρήσιμες συμβουλές για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου από τα σκοτωμένα έντομα:
Όπως προαναφέραμε, οι υαλοκαθαριστήρες δεν αποτελούν λύση παρά μόνον για τα πρώτα λεπτά. Από εκεί και μετά όχι μόνο δεν καθαρίζουν τη γυάλινη επιφάνεια, αλλά απλώνουν το νεκρό έντομο σε αυτή, ενώ φθείρονται πρόωρα τα λάστιχα των μάκτρων. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά καλοκαιρινά καθαριστικά παρμπρίζ με βάση την αιθανόλη, που μπαίνουν στο δοχείο νερού και βοηθούν τους υαλοκαθαριστήρες, όταν είναι ακόμη φρέσκα τα κατάλοιπα από τα έντομα.
Καθαρίζουμε το παρμπρίζ κάθε φορά που κάνουμε διάλειμμα για καφέ και τουαλέτα. Όσο νωρίτερα το κάνουμε αυτό, τόσο ευκολότερα απομακρύνονται τα νεκρά έντομα από το αυτοκίνητο.
Δεν χρησιμοποιούμε το νερό από τους κουβάδες στα πρατήρια καυσίμων, επειδή είναι σε πολλές περιπτώσεις βρώμικο. Έχουμε μαζί μας δικό μας νερό και σπρέι για τα τζάμια, για να καθαρίσουμε σωστά τις γυάλινες επιφάνειες, ενώ επιλέγουμε να το κάνουμε στη σκιά, για να μην εξατμίζεται αμέσως το καθαριστικό υγρό.
Ψεκάζουμε με το σπρέι καθαρισμού απευθείας πάνω στο παρμπρίζ και σκουπίζουμε με πανάκια από μικροΐνες ή με σφουγγαράκι, ακόμη και με την άγρια πλευρά του. Πολύ καλή δουλειά μπορεί να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις και ένα παλιό καλσόν! Ξεπλένουμε καλά με νερό μετά τον ψεκασμό με το σπρέι, χρησιμοποιώντας το γνωστό κοντάρι καθαρισμού.
Η λαμαρίνα και τα πλαστικά θέλουν άλλη διαχείριση
Χρησιμοποιούμε «άγριο» σφουγγάρι μόνο για τις γυάλινες επιφάνειες και όχι για το υπόλοιπο αμάξωμα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να γρατσουνίσουμε και να προκαλέσουμε ζημιά στη βαφή, στο χρώμιο και στα πλαστικά μέρη του αμαξώματος.
Για τον καθαρισμό της λαμαρίνας καλύπτουμε με εφημερίδα τα σημεία με τα σκοτωμένα έντομα, βάζουμε πολύ σαπουνάδα και αφήνουμε να μουλιάσει για 15 έως 20 λεπτά. Μετά ψεκάζουμε με ειδικό σπρέι και ξεπλένουμε με πιεστικό νερού ή με μαλακό σφουγγάρι. Να σημειώσουμε, ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο και ειδικά σφουγγαράκια καθαρισμού των εντόμων.