Auto - Moto

Λεωφορεία υδρογόνου ή ηλεκτρικά; Τα υπέρ και τα κατά

Συμπεράσματα από τη χρήση υδρογονοκίνητων λεωφορείων σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Τα αυτοκίνητα υδρογόνου είναι προς το παρόν ελάχιστα και όλο το βάρος πέφτει στα ηλεκτροκίνητα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα Ι.Χ., αλλά και για τα λεωφορεία, όπου η ανανέωση των στόλων των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ενώ ελάχιστες πόλεις ποντάρουν στο υδρογόνο. Πρόκειται για μια πολιτική, την οποία υιοθετεί και η Ελλάδα, καθώς στο μέλλον θα υποδεχτούμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία για ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών με πράσινα οχήματα.

Ωστόσο το υδρογόνο δεν έχει πεθάνει ως εναλλακτική και σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούνται -έστω και σε μικρότερο αριθμό- λεωφορεία τέτοιου καυσίμου στο πλαίσιο πιλοτικών προγραμμάτων. Ένα ανάλογο πρόγραμμα με την ονομασία ‘’HyBayern’’ υλοποιείται αυτή την εποχή στη Βαυαρία, όπου πραγματοποιούν δέκα υδρογονοκίνητα λεωφορεία δρομολόγια με σήμα κατατεθέν τα μπλε αυτοκόλλητα σε σχήμα κύματος στα πλευρά των αμαξωμάτων τους.

Πρόκειται για οχήματα της πολωνικής εταιρείας Solaris, τα οποία είναι λίγο ψηλότερα από τα συμβατικά, καθώς έχουν τοποθετηθεί στην οροφή τους οι μπουκάλες υδρογόνου. Οι υπεύθυνοι των εταιρειών, που χρησιμοποιούν τέτοια οχήματα ρωτήθηκαν μετά από τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας για τις εντυπώσεις τους σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά λεωφορεία του στόλου τους και τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά.

Πιο λειτουργικά τα λεωφορεία υδρογόνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τριμήνου, τα υδρογονοκίνητα λεωφορεία είναι πολύ πιο λειτουργικά στην πράξη από τα αμιγώς ηλεκτρικά, αφού διανύουν καθημερινά με ένα γέμισμα των ρεζερβουάρ τους γύρω στα 450 χιλιόμετρα, όσα δηλαδή και ένα ντιζελοκίνητο αστικό μοντέλο. Μάλιστα το σχετικό ρεκόρ στην εταιρεία κατέχει αυτή τη στιγμή ένα λεωφορείο υδρογόνου, που κάλυψε 550 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα, ενώ αντιθέτως η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων κυμαίνεται μόνο γύρω στα 300 χιλιόμετρα.

Επίσης τα λεωφορεία υδρογόνου αποδείχθηκαν πιο ευέλικτα, καθώς οι μπουκάλες υδρογόνου γέμιζαν μέσα σε περίπου ένα τέταρτο της ώρας, όταν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων χρειάζονται για τη φόρτιση τους από έξι έως οκτώ ώρες. Ένα άλλο πλεονέκτημα των υδρογονοκίνητων λεωφορείων απέναντι στα ηλεκτρικά είναι και η δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων επιβατών. Συγκεκριμένα, τα πολωνικά λεωφορεία μπορούν να μεταφέρουν έως 100 επιβάτες, ενώ το όριο για τα ηλεκτρικά περιορίζεται στους 80 εξαιτίας του μεγάλου βάρους των μπαταριών τους.

Μοναδικό μειονέκτημα των λεωφορείων υδρογόνου είναι το αισθητά υψηλότερο κόστος χρήσης τους απέναντι σε αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα και ντιζελοκίνητο οχήματα. Ωστόσο, οι γερμανικές εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να παράγουν πολύ φθηνότερα υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης και να μειωθεί θεαματικά και το κόστος κίνησης τους. Οι υπεύθυνοι των γερμανικών εταιρειών δηλώνουν πάντως ότι με βάση τις εμπειρίες τους το μέλλον ανήκει ξεκάθαρα στα πράσινα λεωφορεία είτε πρόκειται για υδρογονοκίνητα είτε για ηλεκτροκίνητα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σκέρτσος: Οι υπουργοί έχουν αυξημένη ευθύνη στήριξης των ν/σ - Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης
Θάνος Πετρέλης: Οι διαφημίσεις είναι μέρος της δουλειάς μας
Chevron Right