Auto - Moto

Τέσσερις συμβουλές για να περάσει το αυτοκίνητο μας χωρίς πρόβλημα το ΚΤΕΟ

Η σωστή προετοιμασία του οχήματος και η τήρηση των προθεσμιών μας γλιτώνουν χρόνο και χρήμα κατά τον έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

Ένα καλά συντηρημένο και σωστά εξοπλισμένο όχημα αποτελεί παράγοντα ασφαλείας στον δρόμο. Η πιστοποίηση για την κατάσταση των αυτοκινήτων παρέχεται μέσω των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ), όπου προβλέπεται για τα καινούρια Ι.Χ. και τα μικρά επαγγελματικά οχήματα ο πρώτος έλεγχος τέσσερα χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειάς τους. Από εκεί και μετά το όχημα ελέγχεται κάθε δύο χρόνια μετά τον προηγούμενο έλεγχο με συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια (από 3 εβδομάδες πριν έως μια βδομάδα μετά), που αναφέρονται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.

Οι μηχανικοί των ΚΤΕΟ ελέγχουν με ειδικές συσκευές όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, που θεωρούνται σημαντικά για την ασφάλεια του οχήματος και την προστασία του περιβάλλοντος και εφόσον διαπιστώσουν ελλείψεις, βλάβες ή δυσλειτουργίες μπορεί να χρειαστεί επανέλεγχος με πληρωμή επιπρόσθετου παραβόλου.

Εδώ ισχύει η παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», αφού μπορούμε να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις εφαρμόζοντας τις εξής τέσσερις συμβουλές:

Κλείνουμε έγκαιρα ραντεβού

Τηρούμε τις προθεσμίες και κλείνουμε έγκαιρα το ραντεβού μας στο ΚΤΕΟ, για να έχουμε άνεση χρόνου, ώστε να γίνουν στο αυτοκίνητο ενδεχόμενες βελτιώσεις και να περάσει χωρίς πρόβλημα τον τεχνικό έλεγχο. Μην ξεχνάμε, ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου προβλέπονται πρόστιμα ανάλογα με τον χρόνο υπέρβασης της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Ελέγχουμε τα ελαστικά

Μπορούμε να ελέγξουμε και μόνοι μας ορισμένα μέρη του οχήματος, ώστε να μην μας κόψουν για αυτά στο ΚΤΕΟ. Τα ελαστικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, άρα πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να έχουν βάθος πέλματος τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά, μάλιστα οι ειδικοί συστήνουν να είναι από τρία χιλιοστά και πάνω για ακόμη υψηλότερη προστασία του οδηγού και των επιβατών. Μια σαφή εικόνα μπορεί να μας δώσει ένας απλός μετρητής βάθους πέλματος ελαστικών, όπως π.χ. μια σχετική πλαστικοποιημένη κάρτα με έγχρωμες ενδείξεις.

Οπτικός έλεγχος

Εφόσον ολοκληρώσουμε τον έλεγχο των ελαστικών προχωρούμε σε ένα οπτικό τσεκάρισμα του συστήματος φωτισμού του οχήματος. Λειτουργούν τα φώτα σε όλες τις σκάλες σωστά, ανάβουν τα φώτα των στοπ, τα φώτα αλάρμ και τα φλας, ενεργοποιούνται όπως πρέπει το φως οπισθοπορείας και τα φώτα ομίχλης; Μετά πλένουμε το αυτοκίνητο και τσεκάρουμε τα κρύσταλλα των προβολέων και όλων των φώτων, για να δούμε αν έχουν θαμπώσει ή αν έχουν πάθει κάποια ζημιά. Εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση του παρμπρίζ, που δεν πρέπει να έχει γρατσουνιές οι οποίες μειώνουν την ορατότητα. Κοιτάζουμε, αν στάζουν υγρά κάτω από το αυτοκίνητο, τσεκάρουμε τις ζώνες ασφαλείας και τη σωστή λειτουργία του κλάξον, βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει κάποια τρύπα στην εξάτμιση και φυσικά πηγαίνουμε στο ΚΤΕΟ με ένα καθαρό αυτοκίνητο εξωτερικά και εσωτερικά.

Όλα τα έγγραφα

Πριν ξεκινήσουμε για το ΚΤΕΟ, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μαζί μας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, δηλαδή την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης και το προηγούμενο δελτίο ελέγχου, εφόσον είχε εκδοθεί στο παρελθόν. Αν έχουν γίνει τροποποιήσεις στο όχημα (π.χ έχει προστεθεί σύστημα υγραεριοκίνησης), τότε πρέπει να υπάρχει και το σχετικό πιστοποιητικό.

Μέσα στο αυτοκίνητο πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστήρας και πλήρες φαρμακείο, όπως επίσης τρίγωνο ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Γελοιότητες» για τον Πορτοσάλτε η συλλογή 1.3 εκατ. υπογραφών για τα Τέμπη
Η τελευταία ημερομηνία για Δώρο Πάσχα 2024 - Πότε μπαίνει
Chevron Right