Auto - Moto

Πότε θα εξισωθούν οι τιμές των ηλεκτρικών και των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων

Οι επιδοτήσεις κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ωστόσο δεν θα ισχύουν για πάντα, οπότε θα πρέπει να μειωθούν μελλοντικά οι τιμές τους για να γίνουν πιο προσιτά στο αγοραστικό κοινό.

Μέχρι σήμερα βασίζεται η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης κατά κύριο λόγο σε γενναίες δημόσιες επιδοτήσεις και άλλου είδους κίνητρα. Στη χώρα μας για παράδειγμα μπορεί να φτάσει το ύψος της επιδότησης με βάση το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έως τις 8.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ επιπλέον αν η αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου συνοδεύεται με απόσυρση ενός παλαιού. Επίσης επιδοτείται με 500 ευρώ η αγορά έξυπνου φορτιστή (Wallbox), οπότε το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι 9.500 ευρώ!

Είναι προφανές, ότι καμία οικονομία δεν αντέχει να στηρίζει αιωνίως την αγορά ηλεκτροκίνητων μοντέλων με τέτοια ποσά. Άρα το ζητούμενο είναι να μειωθούν στο μέλλον οι τιμές των καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε να γίνουν προσιτότερα και πιο ανταγωνιστικά προς τα μοντέλα βενζίνης και –λιγότερο- πετρελαίου.

Η μπαταρία αυξάνει το κόστος

Η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Deloitte έχει υπολογίσει ότι η διαφορά τιμής μεταξύ ηλεκτροκίνητων και συμβατικών αυτοκινήτων ίδιας κατηγορίας ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 10.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς οφείλεται στη μπαταρία, στην οποία αναλογεί έως και το 40% του κόστους παραγωγής ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Ένας άλλος λόγος είναι οι μικρότεροι αριθμοί παραγωγής των ηλεκτρικών μοντέλων, που δεν είναι ικανοί να αποσβέσουν εύκολα και γρήγορα τα υψηλά κόστη εξέλιξής τους και επιβαρύνουν υπέρμετρα τις τελικές τιμές τους.

3 διαφορετικές προβλέψεις

Το προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τιμές αισθητά χαμηλότερες από τις σημερινές θα αρχίσουμε να το βλέπουμε σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Center Automotive Research (CAR) με έδρα το Ντούισμπουργκ της Γερμανίας περί τα τέλη του 2026 με αρχές του 2027. Η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Oliver Wyman εκτιμά, ότι τη συγκεκριμένη διετία θα έχουν πέσει οι τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων στα επίπεδα των συμβατικών.

Αντίθετα, το ερευνητικό κέντρο CAR προβλέπει την πλήρη τιμολογιακή εξίσωση αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2030, ενώ οι ειδικοί της Deloitte ποντάρουν σε ένα ενδιάμεσο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα κλείσει εντελώς η ψαλίδα στις τιμές μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών οχημάτων τη διετία μεταξύ 2028 και 2030.

ielectrogasoline2 1

To πρωτότυπο του VW ID.2

Όλα αυτά ισχύουν λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, αφού θα μπορούσαν να ανατραπούν από περιστατικά ανάλογα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον κορονοϊό, την έλλειψη ημιαγωγών, κλπ. Μην φανταστούμε πάντως, ότι θα δούμε να κυκλοφορούν τα επόμενα χρόνια στην αγορά ηλεκτρικά μοντέλα της τάξης των 20.000 ευρώ, αφού οι εταιρείες αυτοκινήτων δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής τη συνταγή της επιτυχίας για κάτι τέτοιο.

Το ρεαλιστικό σενάριο με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι, ότι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο supermini, όπως το προαναγγελθέν VW ID 2, θα ξεκινάει από περίπου 25.000 ευρώ. Και δυστυχώς ανάλογα ακριβές θα είναι και οι τιμές των μελλοντικών supermini βενζίνης, που κοστίζουν ήδη σήμερα αρκετά πάνω από τις 20.000 ευρώ με ένα αξιοπρεπές πακέτο εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
800 εκατ. για τους αγρότες της Καρδίτσας λόγω Ιανού - Για την τωρινή τραγωδία μόνο 2 δισ;
Τα «παροπλισμένα» ελικόπτερα… αναστήθηκαν - Έκαναν επιχειρήσεις στο Πήλιο (βίντεο)
Chevron Right