Παρίσι πάει ο τελικός του Champions League που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη.
Λόγω της κατάστασης πολέμου στην Ουκρανία, η UEFA σε σημερινή της συνάντηση αποφάσισε να πάρει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Αγία Πετρούπολη και να τον δώσει στο Παρίσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
H ανακοίνωση της UEFA για τον τελικό του Champions League
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως μετά τη σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε να μεταφέρει τον τελικό του UEFA Champions League ανδρών της περιόδου 2021/22 από την Αγία Πετρούπολη στο Stade de France του Saint-Denis. Ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί το Σάββατο 28 Μαΐου.
Η UEFA θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες και την εκτίμησή της στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν για την προσωπική του υποστήριξη και τη δέσμευσή του να μεταφερθεί το πιο σημαντικό παιχνίδι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στη Γαλλία, σε μια περίοδο απαράμιλλης κρίσης. Μαζί με τη γαλλική κυβέρνηση, η UEFA θα υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες πολλών φορέων για να διασφαλίσει την παροχή διάσωσης για ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους στην Ουκρανία που αντιμετωπίζουν τρομερό ανθρώπινο πόνο, καταστροφή και εκτοπισμό.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε επίσης ότι οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αγωνίζονται σε διοργανώσεις της UEFA θα πρέπει να παίζουν τους εντός έδρας αγώνες τους σε ουδέτερες εγκαταστάσεις μέχρι νεωτέρας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε περαιτέρω να παραμείνει σε ετοιμότητα για τη σύγκληση περαιτέρω έκτακτων συνεδριάσεων, σε τακτική συνεχή βάση όπου απαιτείται, για να επανεκτιμηθεί η νομική και πραγματική κατάσταση καθώς εξελίσσεται και να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις όπως απαιτείται».
Πιέσεις για την Gazprom
Σημειώνεται ότι η UEFA δέχεται επίσης αυξανόμενη πίεση να εγκαταλείψει τη συμφωνία χορηγίας ύψους 33 εκατομμυρίων λιρών ανά σεζόν, με τον πλειοψηφικό ρωσικό πάροχο ενέργειας Gazprom, ο οποίος επίσης χορηγεί τους τελικούς του UEFA Nations League και των τελικών των διασυλλογικών Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA έχουν προσκληθεί στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου του Alexander Dyukov, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης καθώς και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.