Μια νίκη μακριά από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η εθνική ομάδα της Αργεντινής η οποία θα αγωνιστεί στον τελικό του Μουντιάλ 2022 απέναντι στην Γαλλία, όμως η επιτυχία της «Αλμπισελέστε» οφείλεται και στον προπονητής της Λιονέλ Σκαλόνι. Αναδιαμόρφωσε την ομάδα, της χάρισε το πρώτο τρόπαιο μετά από 28 χρόνια, κατέκτησε την κορυφή του ποδοσφαίρου στην Λατινική Αμερική και πλέον διεκδικεί μια θέση στο… Έβερεστ του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.
Μπορεί οι Λατινοαμερικάνοι να είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης του 2014, όμως έκτοτε η ομάδα πέρασε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο με πολλούς παίκτες να αποχωρούν (σ.σ. κυρίως λόγω ηλικίας) και τον Μέσι αρχικά να «κρεμάει την φανέλα με το εθνόσημο, την οποία ξαναφόρεσε μερικούς μήνες μετά. Έτσι από την ημέρα που ο Σκαλόνι πήρε στα χέρια του τα ινία της ομάδας (Νοέμβριος 2018), ήξερε ότι έπρεπε να αλλάξει πολλά πράγματα και να προωθήσει το… νέο αίμα στον αγωνιστικό χώρο.
Έναν χρόνο αργότερα οδήγησε την Αργεντινή μέχρι την τρίτη θέση του «Copa America 2019», ένα αποτέλεσμα που έδειξε ότι το πλάνο και το όραμα που είχε για την ομάδα και τους παίξτε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Η επισφράγισή του όμως ήρθε το 2021 όταν κατέκτησε το «Copa America» με την «Αλμπισελέστε» να κερδίζει στον μεγάλο τελικό την Βραζιλία με 1-0, μέσα στο Μαρακανά. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο της Αργεντινής τα τελευταία 28 χρόνια. Το ρόστερ είχε ανανεωθεί, οι παίκτες είχαν καλή χημεία μεταξύ τους και η παρουσία του Λιονέλ Μέσι έδινε έμπνευση σε όλους.
Ο Λιονέλ Σκαλόνι γνωρίζει την αποθέωση απο τους παίκτες του μετά την κατάκτηση του Copa America
Τον Ιούνιο του 2022 ο Σκανλόνι πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου Finalissima, με τους παίκτες του να κερδίζουν 3-0 την Ιταλία στο «Wembley», για την αναμέτρηση ανάμεσα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτή την Λατινικής Αμερικής.
Έτσι το Μουντιάλ 2022 αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ίδιο όσο και για τους παίκτες του, όμως η ήττα από την Σαουδική Αραβία με 2-1 στην πρεμιέρα του τουρνουά έκανε τα Μέσα ενημέρωσης και τους φιλάθλους να πέσουν… πάνω του. Ο ίδιος, γνωρίζοντας την ποιότητα και τις δυνατότητες των παικτών του, παρέμεινε ψύχραιμος και τους οδήγησε σε 5 συνεχόμενες νίκες, κερδίζοντας κάθε αγώνα μέχρι να φτάσει στον μεγάλο τελικό.
Από το πρωτάθλημα Ισπανίας, στον πάγκο της Αργεντινής
Παρά το νεαρό της ηλικίας του (44 ετών), ο Σκαλόνι έχει αξιοποιήσει όλη την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε από την πορεία του στα γήπεδα ως παίκτης. Η καριέρα του ξεκίνησε από την Νιούελς Όλντ Μπόις (Αργεντινή) και στην συνέχεια μεταγράφηκε στην Εστουντιάντες (Αργεντινή), όμως η μετακίνησή του στην Ντεπορτίβο ΛαΚορούνια (Ισπανία) ήταν η πιο σημαντική. Φόρεσε τα χρώματα της «Ντέπο» από το 1998 έως το 2006 κατακτώντας το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας (1999-2000), ένα κύπελλο (2002) και το Ισπανικό Σούπερ Καπ της ίδιας χρονιάς.
Ο Λιονέλ Σκαλόνι (Λάτσιο) ανακόπτει την… επέλαση του Φραντσέσκο Τότι (Ρόμα).
Με περάσματα από τις Γουέστ Χαμ Γουνάιτεντ, Ράσινγκ Σανταντέρ, Λάτσιο και Μαγιόρκα, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2015 όντας παίκτης της Αταλάντα. Μπορεί να μην έκανε ιδιαίτερη εντύπωση με τις επιδόσεις του στον αγωνιστικό χώρο, όμως ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε κορυφαία πρωταθλήματα και να αντιμετωπίσει ομάδες και παίκτες με παγκόσμια φήμη, αποκτώντας έτσι σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις. Η απόφασή του να ασχοληθεί με την προπονητικά πάρθηκε μερικά χρόνια αργότερα και η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ήταν η Αργεντινή Κ20 (Ιούλιος 2018 – Νοέμβριος 2018), πριν λάβει την κλήση για να κοουτσάρει την πρώτη ομάδα.
«Διευθύνοντας» την εθνική ομάδα
Έχοντας έναν παίκτη όπως ο Λιονέλ Μέσι στην ενδεκάδα, ο Σκαλόνι ξέρει ότι πρέπει να του δώσει την… ελευθερία να κινείται στον αγωνιστικό χώρο και να παίρνει πρωτοβουλίες στον επιθετικό τομέα, με τους υπόλοιπους να τον πλαισιώνουν. Χρησιμοποιεί σύστημα 4-4-2 το οποίο πολλές φορές μετατρέπεται σε 4-3-3, έχοντας δώσει την οδηγία να υπάρχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, απειλώντας την αντίπαλη εστία από πολλές πλευρές και με ποικίλους τρόπους. Μπορεί να έχει δεχθεί έντονη κριτική αναφορικά με τον τρόπο που επιλέγει να παρατάσσει την ομάδα του αλλά και για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζει, όμως ο ίδιος φαίνεται να ξέρει πως να διαχειριστεί τις… ενοχλητικές ερωτήσεις των Μέσων ενημέρωσης παραμένοντας συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του.
Έτσι την Κυριακή (18/12) θα έχει την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στην Βίβλο του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου αλλά και της Αργεντινής, καθώς μόνο ο Λουίς Σεζάρ Μενότι (1978) και ο Κάρλος Μπιλάρδο (1986) έχουν καταφέρει να κρατήσουν στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο.
Ο «μαέστρος» της ομάδας, Λιονέλ Σκαλόνι, και το «πρώτο βιολί», Λιονέλ Μέσι.
Φωτογραφίες: ΑΡ