Κρίσιμες ώρες για τις Ηνωμένες πολιτείες καθώς η ώρα των εκλογών πλησιάζει και οι αθλητές έχουν την δυνατότητα και την «φωνή» να επηρεάσουν τον λαό της χώρας μέσω των κινήσεών τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό με κορυφαία ονόματα του αθλητισμού να εκφράζονται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Από το «γονάτισμα» κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, μέχρι τις αναβολές αγώνων από τους παίκτες των ομάδων, οι αθλητές προσπαθούν με διάφορες κινήσεις να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Αρκετοί εξ’ αυτών δε ήρθαν σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τράμπ, προκειμένου να προβάλουν την άποψή τους.
«Αθλητική επανάσταση»
Μία εκ των αφορμών για να προβληθεί το θέμα ήταν πέρυσι, όταν ο Λεμπρόν Τζέιμς περιέγραψε μερικές από τις δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ως «γελοίες και τρομακτικές», με την δημοσιογράφο του Fox News, Λάουρα Ίνγκραχαμ, να απαντάει στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα με την φράση «Μην μιλάς και παίξε μπάσκετ». Ο Τζέιμς απάντησε λέγοντας ότι το σχόλιό της «Αντηχεί σε πολλούς ανθρώπους πέρα από εμένα», αναφερόμενος στην υπόλοιπη αθλητική κοινότητα.
Οι «άνθρωποι» στους οποίους αναφέρθηκε είναι αθλητές του NBA αλλά και εκατοντάδες αθλητές κορυφαίου επιπέδου σε μπέιζμπολ, χόκεϊ, ποδόσφαιρο, γυναικείο μπάσκετ και των κορυφαίων κατηγοριών κολεγιακού αθλητισμού. Όλοι αυτοί είναι τώρα ενεργά συμμετέχοντες στο κύμα της «αθλητικής επανάστασης» η οποία συχνά καταπατείται ή λαμβάνει οδηγίες για να περιοριστεί.
Η «φωνή της φούσκας»
Το μέτρο της «φούσκας» εφαρμόστηκε για την προστασία των παικτών από τον κορονοϊό, έγινε ευρέως γνωστό μέσω του ΝΒΑ, εφαρμόστηκε σε διάφορα αθλήματα αλλά το κυριότερο είναι ότι βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο να ενωθούν οι αθλητές και να εκφραστούν σε συλλογικό επίπεδο. Πολλές από τις διαμαρτυρίες των παικτών ήταν κατά του ρατσισμού και των πράξεων βιαιότητας της αστυνομίας, με τους ίδιους να εκφράζονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να προβαίνουν σε αναστολή ή ακόμα και αναβολή παιχνιδιών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αθλητής του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου, Κόλιν Κάπερνικ πυροδότησε την τρέχουσα αθλητική εξέγερση, γονατίζοντας κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου πριν από τέσσερα χρόνια, με τον Πρόεδρο να τον «εξορίζει» από τον αθλητισμό καθώς καμία ομάδα δεν τον δεχόταν μετά τα σχόλια που έκανε ο Τράμπ εις βάρος του.
Ο γυναικείος αθλητισμός αντιδρά
Ακόμη ένα παράδειγμα, είναι αυτό του WNBA το οποίο θεωρείται κατά πολλούς το πιο περιθωριοποιημένο από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, που έδωσε όμως ώθηση για το τρέχον κίνημα. Κατά τη διάρκεια των πλέι-οφ οι ομάδες αρνήθηκαν να αγωνιστούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο ενός ανθρώπου στα χέρια της αστυνομίας, με τις διοικήσεις των ομάδων να υποστηρίζουν τις αθλήτριες. (Αυτό είναι ακόμη ένα γεγονός που πρέπει να παρατηρήσουμε, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των ομάδων να βοηθούν τους αθλητές και τις αθλήτριες στις ενέργειες που κάνουν ακόμη και με πολιτικό φόντο).
Οι κινήσεις αυτές τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας με ολοένα και περισσότερους αθλητές να εκφράζονται και να ενεργούν με στόχο την ενίσχυση της μάχης κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.
Η αγάπη και οι… χρηματισμοί
Μία από τις πιο έντονες δηλώσεις προήλθε από τον πρώην προπονητή των Λος Άντζελες Κλίπερς (και νύν των 76ερς), Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος ανέφερε: «Είναι καταπληκτικό γιατί συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτήν τη χώρα και αυτή η χώρα δεν μας αγαπά πίσω. Είναι πραγματικά τόσο λυπηρό. Με κάνουν τόσο συχνά να θυμάμαι το χρώμα μου… Πρέπει να απαιτήσουμε κάποια πράγματα».
Ο μπασκετμπολίστας Αντρε΄Ιγκουοντάλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι και στο παρελθόν το χρήμα έχει κάνει πολλούς από τους συναθλητές του να «παραιτηθούν» από παρόμοιες προσπάθειες, λέγοντας: «Ιστορικά, το χρήμα καθορίζει πολλές από τις ενέργειές μας. Υποστηρίζουμε κάτι ή παίρνουμε τα χρήματα; Νομίζω ότι οι παίκτες εξελίσσονται και νομίζω ότι θα παραμείνουμε ενεργεί σε αυτό που πιστεύουμε».
Οι ενέργειες αυτές πήραν διαστάσεις παγκοσμίου επιπέδου, προβλήθηκαν και συζητήθηκαν αλλά το κυριότερο ήταν ότι επηρέασαν πολλούς αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται στην Ευρώπη και συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αμερικάνικου αθλητισμού εκφραστήκαν και υποστήριξαν την γνώμη τους θέλοντας να δείξουν ότι ο ρατσισμός και η βία δεν είναι κάτι έξω από την καθημερινότητά τους.