Ακόμα μία… πρωτιά θα έχει το φετινό Μουντιάλ το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ, καθώς εκτός από το γεγονός ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά επιλέχθηκαν γυναίκες διαιτητές για να «διευθύνουν» ορισμένες αναμετρήσεις της διοργάνωσης.
Η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ , η Σαλίμα Μουκανσάνγκα από τη Ρουάντα και η Γιοσίμι Γιαμασίτα από την Ιαπωνία επιλέχθηκαν για να αναλάβουν τους αγώνες στο Κατάρ, ενώ ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι θα υποστηριχθούν από τρεις γυναίκες βοηθούς διαιτητές.
Σημειώνεται ότι η Στεφανί Φραπάρ αποτελεί την κορυφαία γυναίκα διαιτητή των τελευταίων ετών, καθώς έχει διαιτητεύσει αρκετούς αγώνες υψηλού επιπέδου μεταξύ των οποίων και το UEFA Super Cup του 2019 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι.
Επίσης έχει κατακτήσει το βραβείο για την καλύτερη διαιτητή που απονέμεται από την «IFFHS» τρεις διαδοχικές χρονιές (2019 – 2020 – 2021).
Σημειώνεται ότι η FIFA δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα τα ονόματα των διαιτητών που θα αναλάβουν να «σφυρίξουν» σε συγκεκριμένες αναμετρήσεις, αλλά είναι κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Ξεκάθαρα ότι για εμάς μετράει η ποιότητα και όχι το φύλο»
Επίσης έχει γνωστοποιηθεί ότι οι κορυφαίοι διαιτητές της Premier League Μάικλ Όλιβερ και Άντονι Τέιλορ έχουν επίσης επιλεγεί για το τουρνουά, που ξεκινά τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Συνολικά, για το φετινό τουρνουά επιλέχθηκαν 36 διαιτητές, 69 βοηθοί διαιτητές και 24 διαιτητές βίντεο (VAR).
«Όπως πάντα, το κριτήριο που χρησιμοποιήσαμε είναι “προτεραιότητα στην ποιότητα” και οι επιλεγμένοι διαιτητές αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο διαιτησίας παγκοσμίως», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα.
«Αυτό ολοκληρώνει μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια με την ανάπτυξη γυναικών διαιτητών σε τουρνουά νεανίδων και ηλικιωμένων ανδρών της FIFA. Με αυτόν τον τρόπο τονίζουμε ξεκάθαρα ότι για εμάς μετράει η ποιότητα και όχι το φύλο.
Ελπίζω ότι στο μέλλον, η επιλογή των επίλεκτων διαιτητών αγώνων γυναικών για σημαντικές ανδρικές διοργανώσεις θα γίνεται αντιληπτή ως κάτι φυσιολογικό και όχι πλέον ως συνταρακτικό», συμπλήρωσε ο παλαίμαχος θρύλος της διαιτησίας.