Η είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ βύθισε σε πένθος τον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά τον θάνατο του καλού του φίλου και θρύλου του Αγγλικού ποδοσφαίρου, Μπόμπι Τσάρλτον. Κατά την διάρκεια της καριέρας τους οι δύο παίκτες βρέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 στο Λονδίνο, όπου η Αγγλία επικράτησε με 4-2 στην παράταση.
Τότε ο Τσάρλτον ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ενώ ο Μπεκενμπάουερ είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας την φανέλα βασικού στην ομάδα της Δυτικής Γερμανίας σε ηλικία 20 ετών.
Ισάξιοι μέσα στο γήπεδο
Αρκετά χρόνια μετά τον μεγάλο τελικό του 1966 οι δύο παίκτες αποκάλυψαν τις συζητήσεις που είχαν με τους προπονητές τους πριν την έναρξη του αγώνα, μαθαίνοντας ότι είχαν λάβει ακριβώς την ίδια οδηγία. Ο προπονητής της Αγγλίας, Αλφ Ράμσεϊ, είχε πει στον Μπόμπι Τσάρλτον να μείνει κοντά στον Μπεκενμπάουερ προκειμένου να μην έχει την άνεση να ανακόψει τις επελάσεις των Άγγλων παικτών.
Αντίστοιχα ο προπονητής της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σον, είχε συμβουλέψει τον Φραντς Μπεκενμπάουερ να μην αφήσει ποτέ μόνο του μέσα στο γήπεδο τον Τσάρλτον, καθώς μπορούσε να γίνει επικίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα ανά πάσα στιγμή.
Ο Γερμανός αμυντικός είχε πει: «Ήταν δουλειά μου να παρακολουθώ τον Τσάρλτον για 120 λεπτά (κανονική διάρκεια και ποαράταση).
Για να κερδίσω αυτή την προσωπική μονομαχία έπρεπε να ανεβάσω την απόδοσή μου και να φτάσω στα όριά μου. Ο Μπόμπι Τσάρλτον στάθηκε δίπλα στον Πελέ ως οι καλύτεροι παίκτες της γενιάς τους και εκτιμώ βαθιά τη φιλία του μέχρι σήμερα».
Αντίστοιχα ο Άγγλος επιθετικός εκμυστηρεύτηκε: «Ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας της ζωής μου αλλά η δουλειά μου ήταν αρκετά… βρώμικη καθώς έπρεπε να ζορίσω τον Μπεκενμπάουερ. Φυσικά και ήθελα να παίξω πιο ελεύθερα αλλά αυτές ήταν οι οδηγίες του προπονητή και έπρεπε να τις ακολουθήσω για να φτάσουμε στην νίκη».
Από εκείνη την ημέρα ο ένας εκθείαζε τον άλλο για τα κατορθώματά του εντός γηπέδου, δείχνοντας τον αμοιβαίο σεβασμό που έτρεφαν. «Σε εκείνον τον τελικό ούτε ο Τσάρλτον, ούτε εγώ δεν κάναμε καλό αγώνα, αλλά κάναμε εξαιρετικά την δουλειά μας. Αυτό ήταν που μας έκανε να δεθούμε. Σεβόμασταν τον αντίπαλο και το παιχνίδι», είχε πει ο Μπεκενμπάουερ.
Η «ρεβάνς» στο Μεξικό
Τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την αναμέτρηση, στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970, οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στα προημιτελικά. Έτσι ο Μπόμπι Τσάρλτον μονομάχησε με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ σε ένα ακόμα παιχνίδι. Η Δυτική Γερμανία επικράτησε με 3-2, παίρνοντας την… ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 1966, δείχνοντας έτσι ότι η το γερμανικό ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να κυριαρχεί.
Μπορεί και το 1970 οι Γερμανοί να επέστρεψαν στην χώρα τους χωρίς το παγκόσμιο Κύπελλο, όμως στην επόμενη διοργάνωση του 1974 η ομάδα είχε πλέον ωριμάσει και κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου.