Αθλητισμός

Η FIFA εισάγει το «ημιαυτόματο οφσάιντ»

Ακόμα μία νέα τεχνολογία ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς η FIFA ανακοίνωσε την εισαγωγή του «ημιαυτόματου οφσάιντ».

Μπορεί η απόφαση της FIFA να εισάγει το VAR, να ξεσήκωσε αρκετές αντιδράσεις στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όμως μείωσε σημαντικά τα λάθη των διαιτητώνσε κρίσιμες φάσεις, όπως αναμένεται να γίνει και με το νέο «ημιαυτόματο οφσάιντ».

Η χρήση της τεχνολογίας για να βοηθήσει τους αξιωματούχους να λαμβάνουν πιο ακριβείς αποφάσεις οφσάιντ θα δοκιμαστεί στο Κύπελλο Αραβικών Εθνών, το οποίο ξεκινά την Τρίτη.

Τα «ημιαυτόματα οφσάιντ» λειτουργούν χρησιμοποιώντας μεταξύ 10 και 12 κάμερες που συλλέγουν έως και 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη 50 φορές το δευτερόλεπτο και εάν εντοπίσει ένα πιθανό οφσάιντ, αποστέλλεται ειδοποίηση στον VAR, ο οποίος μπορεί να πάρει την τελική απόφαση.

Η FIFA έχει γνωστοποιήσει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2022.

«Το VAR είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο και ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί, αλλά υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να βελτιωθεί – και το οφσάιντ είναι ένα από αυτά», δήλωσε ο Πιερλουότζι Κολίνα, ο επικεφαλής διαιτησίας της FIFA.

«Στο τέλος ο διαιτητής αποφασίζει»

«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία ελέγχου των οφσάιντ μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από άλλες αποφάσεις, ειδικά όταν οι παίκτες έχουν ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους. Γνωρίζουμε επίσης ότι η τοποθέτηση των γραμμών μπορεί να μην είναι 100% ακριβής.

Για αυτόν τον λόγο η FIFA αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις. Αυτό είναι γνωστό ως ημιαυτόματο οφσάιντ.

Για το οφσάιντ η απόφαση λαμβάνεται μετά από ανάλυση της θέσης των παικτών, αλλά και της εμπλοκής τους στο παιχνίδι. Η τεχνολογία μπορεί να χαράξει μια γραμμή, αλλά η αξιολόγηση παραμένει στα χέρια του διαιτητή. Αυτό παραμένει κρίσιμο».

Από την εισαγωγή του VAR στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι αποφάσεις για οφσάιντ ήταν από τις πιο αμφιλεγόμενες, με ορισμένα γκολ να αποκλείονται με το ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στους παίκτες.

Οι προγραμματισμένες δοκιμές της νέας τεχνολογίας το 2020 διακόπηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές στην Αγγλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μόσιαλος για μετάλλαξη Ομικρον: Τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε έως τότε
Ξέσπασμα παπά από Κοζάνη για αρνητές κορονοϊού: «Πήραν κόσμο στο λαιμό τους»
Chevron Right