Αθλητισμός

Μόλις 46’’ άντεξε στο ρίνγκ η Καρίνι με την Κελίφ – Αποχώρηση με κλάματα μετά τη μπουνιά της πυγμάχου με τα «ανδρικά χρωμοσώματα»

Η συμμετοχή της πυγμάχου από την Αλγερία στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη 

Μόλις 46 δευτερόλεπτα άντεξε η ιταλίδα πυγμάχος Άντζελα Καρίνι πάνω στο ρινγκ με την Αλγερινή Ιμάνε Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πυγμάχος από την Ιταλία εγκατέλειψε τον αγώνα, ξεσπώντας σε κλάματα, ύστερα από ένα ισχυρό χτύπημα στο πρόσωπο. «Αυτό είναι άδικο!», φώναξε, διαμαρτυρόμενη για την αντίπαλό της, που έχει «ανδρικά χρωμοσώματα» και για αυτό είχε αποκλειστεί πέρυσι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας.

Η αθλήτρια από την Αλγερία δεν είναι τρανς, πιθανόν όμως να είναι ίντερσεξ άτομο, στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, πολλές φορές στην εφηβεία ή και ακόμη αργότερα στο μέλλον.

Το ξέσπασμα της Καρίνι

«Πάντα τιμούσα τη χώρα μου με πάθος και πίστη», είπε η Καρίνι με δάκρυα στα μάτια. «Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα γιατί δεν μπορούσα να παλέψω άλλο. Για μένα, δεν είναι ήττα. Για μένα, όταν ανεβαίνεις στο ρινγκ είσαι ήδη πολεμιστής, είσαι ήδη νικητής», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν έχασα. Έκανα μόνο τη δουλειά μου ως μαχήτρια. Μπήκα στο ρινγκ και πάλεψα. Δεν τα κατάφερα. Βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και με ραγισμένη καρδιά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα. Το ρινγκ είναι η ζωή μου. Όταν νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν τα παρατάω. Πρέπει όμως να έχεις και την ωριμότητα να ξέρεις που να σταματήσεις. Να έχεις την ωριμότητα να πεις, “εντάξει, φτάνει”».

«Μια γροθιά πόνεσε πάρα πολύ και έτσι είπα αρκετά. Βγαίνω έξω με το κεφάλι ψηλά. Μετά τη δεύτερη γροθιά, και ύστερα από χρόνια εμπειρίας, ένιωσα έναν δυνατό πόνο στη μύτη. Είπα αρκετά, γιατί δεν ήθελα να παλέψω άλλο. Δεν μπορούσα να τελειώσω τον αγώνα μετά από αυτό το χτύπημα στη μύτη. Οπότε ήταν καλύτερα να βάλουμε ένα τέλος».

carini_I_399f4.jpg

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να αποσυρθεί εκ των προτέρων, ο Καρίνι είπε: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που υποχωρούν εύκολα. Όχι, ακόμα κι αν έλεγαν ότι δεν θα αγωνιστούμε, δεν θα το δεχόμουν ποτέ. Έχω νοοτροπία πολεμιστή. Αυτή τη φορά δεν τα κατάφερα. Ένιωσα πολύ πόνο στη μύτη μου και είπα αρκετά».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν είναι ήττα για μένα. Δεν είμαι εδώ για να κρίνω. Δεν είναι στο χέρι μου να αποφασίζω. Μόλις έκανα τη δουλειά μου. Κατάφερα να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Είμαι μια ώριμη γυναίκα, όταν νιώθω ότι δεν μπορώ να συνεχίσω έχω την αξιοπρέπεια να πω αρκετά. Ήμουν πεπεισμένη ότι θα κερδίσω, ήμουν συγκεντρωμένη. Αλλά αυτές οι μπουνιές στη μύτη με πόνεσαν πολύ και είπα αρκετά».

https://twitter.com/fairplaywomen/status/1818987245501583738

Αντιδράσεις και εξηγήσεις

Η συμμετοχή της Κελίφ έχει πυροδοτήσει μια τεράστια διαμάχη στους Ολυμπιακούς Αγώνες με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.

Η Ιμάνε Κελίφ είχε αποκλειστεί πέρυσι από το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών πυγμαχίας καθώς «κόπηκε» στο τεστ τεστοστερόνης και καταλληλότητας φύλου. Το ίδιο συνέβη και με την πρωταθλήτρια από την Ταϊβάν, Λιν Γιου – Tινγκ, η οποία έχασε το χάλκινο μετάλλιό της στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια να αγωνιστεί για τον ίδιο λόγο.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) Ουμάρ Κρέμλεφ, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε πως οι εξετάσεις DNA «απέδειξαν ότι είχαν χρωμοσώματα ΧΥ και έτσι αποκλείστηκαν». Το ΧΥ είναι το αρσενικό χρωμόσωμα, ενώ το ΧΧ είναι το θηλυκό. Μια γυναίκα μπορεί να έχει ανδρικά χρωμοσώματα σε περιπτώσεις που αφορούν γενετικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως συμβαίνει στα ιντερσέξ άτομα.

Η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων έκρινε πως οι δυο αθλήτριες πληρούν τα κριτίρια επιλεξιμότητας και επέτρεψε και στις δύο να αγωνιστούν κανονικά.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις δήλωσε πως «Όλοι οι αθλητές συμμορφώνονται με τους κανόνες επιλεξιμότητας». «Αυτό που έλεγα και συνεχίζω να λέω είναι πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούν πραγματικούς ανθρώπους και μιλάμε για πραγματικές ζωές. Και πρέπει να επισημάνω πως δεν είναι ένα θέμα τρανς. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσω απολύτως. Έχουν αγωνιστεί για χρόνια και συνεχίζουν να αγωνίζονται στις γυναίκες. Έχουν χάσει και έχουν κερδίσει άλλες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε.

Η εξέλιξη του αγώνα προκάλεσε και την παρέμβαση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υποστήριξε πως «δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων». «Πιστεύω ότι οι αθλητές που έχουν ανδρικά χρωμοσώματα δεν πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αγώνες γυναικών», είπε η Μελόνι και πρόσθεσε: «Όχι επειδή θέλεις να κάνεις διακρίσεις σε βάρος κάποιου, αλλά για να προστατέψεις το δικαίωμα των αθλητών να πρέπει να αγωνίζονται επί ίσοις όροις».

carini_II_c30ae.jpg

Και πριν ανέβουν στο ρινγκ, ο αγώνας της Καρίνι με την Κελίφ είχε πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις στην Ιταλία. Η υπουργός Οικογένειας Εουτζένια Ροκέλα και ο υπουργό Αθλητισμού Αντρέα Αμπόντι εξέφρασαν ενστάσεις για τους κανόνες επιλεξιμότητας των αθλητών.

Η IBA επέκρινε τη ΔΟΕ τονίζοντας πως «οι διαφορετικοί κανονισμοί της ΔΟΕ για αυτά τα θέματα, στα οποία δεν εμπλέκεται η IBA, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για την αγωνιστική δικαιοσύνη όσο και για την ασφάλεια των αθλητών».

Την Τετάρτη, η αρχηγός της πυγμαχίας της Αυστραλίας, Κέιτλιν Πάρκερ, εξέφρασε τους φόβους της ότι μία από τις συμπαίκτριές της αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία βάρους 66 κιλών με την Κελίφ. «Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα», είπε η Πάρκερ. «Μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο».

Η Reem Alsalem, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, εξέφρασε την ανησυχία της για το τι είχε συμβεί. «Η Άντζελα Καρίνι δικαίως ακολούθησε το ένστικτό της και έδωσε προτεραιότητα στη σωματική της ασφάλεια, αλλά αυτή και άλλες αθλήτριες δεν θα έπρεπε να έχουν εκτεθεί σε αυτή τη σωματική και ψυχολογική βία με βάση το φύλο τους», έγραψε στο Twitter.

kelif_65666.jpg

Υπεράσπιση και αποθέωση για την Κελίφ

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA) δήλωσε την Τετάρτη ότι «καταδικάζει έντονα την ανήθικη στόχευση και κακοποίηση της αξιότιμης αθλήτριάς Ιμάνε Κελίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης».

«Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθύτατα άδικες, ειδικά καθώς η ίδια προετοιμάζεται για την κορύφωση της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. H COA έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της πρωταθλήτριάς μας», τόνισε.

Μετά τον αγώνα με την Καρίνι, η Κελίφ αποθεώθηκε σε μια κατάμεστη αρένα από πλήθος κόσμου που κρατούσε σημαίες της Αλγερίας. «Ευχαριστώ τον αλγερινό λαό. Αυτή είναι η πρώτη νίκη και ελπίζω να κερδίσω τη δεύτερη για να εγγυηθώ το μετάλλιο. Στη συνέχεια, ελπίζω να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε η Κελίφ,.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επίσημα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου
«Καύσωνας» κορονοϊού στα νοσοκομεία: 923 εισαγωγές, 16 διασωληνώσεις και 38 θάνατοι
Chevron Right