Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Κλειστά γήπεδα και ζημιές… εκατομμυρίων

Το γεγονός ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο της Ιαπωνίας θα διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες, σημαίνει ότι το Τόκιο και τρεις γειτονικές περιφέρειες θα απολέσουν περίπου 690 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να βρίσκονται «προ των πυλών» όμως το κλίμα και η ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια των αγωνισμάτων δεν θα μοιάζει με καμία άλλη Ολυμπιάδα καθώς οι διοργανωτές έχουν απαγορεύσει την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα.

Οι επιστήμονες είχαν εκδώσει μία ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιούσαν ότι Τόκιο και μερικές γειτονικές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επεκτεινόταν (και επεκτείνεται) επικίνδυνα.

Οι Αγώνες είχαν ήδη αναβληθεί για ένα χρόνο και η απόφαση να διεξαχθούν πίσω από κλειστές πόρτες θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το σύστημα της χώρας, όπως αναφέρει το Forbes.

Λόγω των χαμένων εσόδων του box office το Τόκιο αλλά και οι γειτονικές περιφέρειες Τσίμπα, Καναγκάουα και Σαϊτάμα είναι τα… κύρια θύματα της απαγόρευσης εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα, καθώς σημειώνουν ζημιά 90 δισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 690 εκατομμύρια ευρώ).

Κλειστά σύνορα και εθελοντές στην… αναμονή

Οι ιατροί και οι επιστήμονες είχαν δει ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία δεν βελτιωνόταν και αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα για τους ξένους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των αθλητών, κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν και κυρίως στους πρωταγωνιστές αυτής της διοργάνωσης.

Αναφορικά με την διοργάνωση των Αγώνων, ο μεγάλος αριθμός των εθελοντών οι οποίοι θα βρίσκονταν στις αθλητικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των θεατών όπως επίσης και οι νοσηλευτές που θα ήταν σε… εγρήγορση καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων, είναι εν αναμονή της απόφασης για το αν και πού θα μπορέσουν να φανούν χρήσιμοι.

Το Τόκιο ήταν μία καλά προετοιμασμένη διοργανώτρια πόλη και ως γνωστόν οι Ιάπωνες είναι λάτρεις των μεγάλων αθλητικών γεγονότων και δη των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε η ανυπομονησία και η χαρά τους για να υποδεχθούν τους αθλητές ήταν μεγάλη.

Τα δεδομένα άλλαξαν, κι έτσι πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν την αναβολή της Ολυμπιάδας για έναν ακόμη χρόνο αλλά και την οριστική ακύρωσή της, ενώ τον Μάιο το συγκεκριμένο αίτημα συγκέντρωσε περισσότερες από 350.000 υπογραφές, χωρίς όμως να έχει αντίκτυπο.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να διεξάγουν κανονικά όλα τα αγωνίσματα, όμως οι φίλαθλοι θα πρέπει να συντονιστούν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες προκειμένου να δουν τα αγωνίσματα, ενώ σημειώνεται ότι δεν συνιστάται να βγουν ούτε στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τον Μαραθώνιο ή τους αγώνες ποδηλασίας.

«Δεν θα υπάρχουν οπαδοί στα γήπεδα και θα πρέπει να πηγαίνουμε κατευθείαν στο δωμάτιο μετά τους αγώνες. Είναι η μόνη καλή λύση για να διεξαχθεί η φετινή Ολυμπιαάδα. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και μπορώ να έχω καμία αρνητικότητα. Είναι το αποκορύφωμα του αθλητισμού μας και το λατρεύω», δήλωσε ο Ντάνκαν Σκοτ (Σκωτσέζος κολυμβητής που εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία).

Οι απαγορεύσεις περιορίζουν το κλίμα «γιορτής» που πάντα περιέβαλλε τους Αγώνες, όμως η τιμή και η χαρά των αθλητών που θα συμμετέχουν παραμένει μεγάλη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
e-ΕΦΚΑ: Ποιες είναι οι 11 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους αγρότες
Ο Τσιόδρας προτείνει να αγοραστούν τα μονοκλωνικά- Ο Κοντοζαμάνης αρνείται
Chevron Right