Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στην… διάθεση της FIFA, μέσω της πλατφόρμας για τα προγράμματα εθελοντισμού που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση.
«Το πρόγραμμα εθελοντών της FIFA είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον αθλητισμό, επιτρέποντας σε όλους όσοι εγγράφονται να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν μέρος σε οποιοδήποτε μελλοντικό τουρνουά της FIFA. Ο αριθμός των εθελοντών έχει αυξηθεί από 100.000 από τον Οκτώβριο του 2021» αναφέρει η ιστοσελίδα της FIFA.
Want to be a FIFA World Cup 2022™ volunteer? 🤩
Registrations close on Sunday! Don't miss out ⤵️
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) July 29, 2022
Το γεγονός αυτό έφερε χαμόγελα στα ενδότερα της ομοσπονδίας αλλά και στο πρόσωπο του προέδρου, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η αύξηση είναι αξιοσημείωτη και δείχνει ότι οι εθελοντές παίζουν βασικό ρόλο σε κάθε τουρνουά της FIFA.
«Η αύξηση των αριθμών δείχνει ότι το εθελοντικό μας πρόγραμμα και η πλατφόρμα μας γίνονται μια πραγματική, παγκόσμια κοινότητα, με απίστευτο ενδιαφέρον να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ αργότερα φέτος. Μαζί με την ενέργεια και τα χαμόγελά τους, φέρνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα, δίνοντας το χρόνο και την τεχνογνωσία τους για να εξασφαλίσουν ότι το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Για άλλη μια φορά, οι εθελοντές έδειξαν τη δέσμευσή τους και την αγάπη τους για το άθλημά μας και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γι’ αυτό».
Η πρώτη σέντρα του Μουντιάλ 2022 (21/11-18/12) απέχει μερικούς μήνες όμως οι περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο Κατάρ εκπροσωπούνται, καθώς το 43,2% είναι από την Ασία και το 40,2% από την Αφρική.
Τα αγγλικά είναι η πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα μεταξύ των αιτούντων (94,4%), ενώ το 23,8% μιλάει γαλλικά, το 16,7% ισπανικά και το 3,8% γερμανικά. Σχεδόν οι μισοί εθελοντές – το 48,9%, για την ακρίβεια – μιλούν μια γλώσσα διαφορετική από τις τέσσερις προαναφερθείσες.
Συνολικά, το 53,1% των εθελοντών είναι εργαζόμενοι, ενώ το 34,4% είναι φοιτητές. Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, τα άτομα ηλικίας 24 έως 34 ετών προηγούνται (42,9%) έναντι των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, που αποτελούν το 36%, ενώ τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών αποτελούν το 15,6% και το 5,5% των εθελοντών είναι ηλικίας 45 ετών και άνω.