Ερωτηματικά έχουν αρχίσει να δημιουργούνται γύρω από την Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, που έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το τετραπλό της άξελ. Την Τετάρτη ο ρωσικός Τύπος σε δημοσιεύματα αποκάλυψε οτι η 15χρονη αθλήτρια βρέθηκε ντοπέ πριν τη νίκη της.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το χρυσό κορίτσι του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης. Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) είναι μια ουσία που βοηθά τα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου, να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους και ενδείκνυται για τη θεραπεία σε κρίση στηθάγχης. Είναι το ίδιο φάρμακο που ενεπλάκη σε μια υπόθεση Ρωσίδας αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 που κατέληξε σε διακανονισμό και τιμωρήθηκε με οκτάμηνη απαγόρευση.
Παρότι το φάρμακό που εντοπίστηκε στον οργανισμό της δεν ενισχύει την απόδοση των αθλητών, εντούτοις περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.
Ανατροπή
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του ρωσικού Τύπου, σύμφωνα με τον επιφανή στη χώρα του δημοσιογράφο του ρωσικού αθλητικού δικτύου Macth-TV, Βασίλι Κόνοφ, έγινε γνωστό πως το θετικό δείγμα της Βαλίεβα ελήφθη πριν από δύο μήνες.
«Το φάρμακο τριμεταζιδίνη δεν βοηθά επ’ ουδενί έναν αθλητή. Καθόλου. Βρέθηκε σε ένα μόνον δείγμα τον Δεκέμβριο. Ελάχιστη ποσότητα. Τίποτε στα δείγματά της πριν ή έκτοτε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν υπάρχει ντόπινγκ με τη συμβατική έννοια. Όχι! Αυτό το καρδιακό φάρμακο δεν έχει καμία επίδραση στην … απόδοση. Τώρα αφήστε ήσυχη την Καμίλα».
Τι από τα δύο ισχύει έως τώρα μένει να αποδειχτεί καθώς η υπόθεση έχει βάθος, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθεται και το χρυσό της μετάλλιο.
HISTORY MADE!
15-year-old Kamila Valieva becomes the first woman to land a quadruple jump at an Olympic Games. 🤯#Beijing2022 #figureskating pic.twitter.com/zHxRiETNfi
— The Olympic Games (@Olympics) February 7, 2022
«Προστατευμένο Πρόσωπο» η 15χρονη αθλήτρια
Πάντως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο γιατί, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ, η 15χρονη είναι «Προστατευμένο Πρόσωπο». Αυτό σημαίνει ότι ως «αθλήτρια που τη στιγμή της παραβίασης του κανόνα αντιντόπινγκ δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαέξι» δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα εάν είναι ένοχη για παραβίαση αντιντόπινγκ.
Έτσι, δεδομένης της ηλικίας της Βαλίεβα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στον ρόλο που έπαιξε η «Team Tutberidze», η επιτυχημένη ομάδα γυμναστικής της Μόσχας που διευθύνεται από την Ετερί Τουτμπερίτζε, της οποίας μαθήτρια είναι και η πρώην Ολυμπιονίκης Αλίνα Ζαγκίτοβα.
Υποστήριξη
Στο πλευρό της Βαλίεβα έσπευσε η Ρωσίδα πρώην πατινέζ Τατιάνα Βολοσοζχάρ, που κατέκτησε δύο χρυσά στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014. Η Βολοσοζχάρ απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται το ρωσικό hashtag #Iwillneverbelieve («δεν θα το πιστέψω ποτέ») σε ένδειξη υποστήριξης προς την 15χρονη. Σημειωτέον ότι η ίδια η Βαλίεβα έκανε “like” στην ανάρτησή της.
https://www.instagram.com/p/CZwyQ1-KsI0/?utm_source=ig_web_copy_link