Οικονομία

Λιτό το πασχαλινό τραπέζι φέτος: Αυξήσεις σε αυγά, τσουρέκι – Ελλείψεις σε αρνί και κατσίκι

Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι. Οι τιμές στα σοκολατένια αυγά, γιατί έχει έλλειψη το αρνί και το κατσίκι. Τι περιλαμβάνει το Καλάθι του Πάσχα.
Εορταστικό ωράριο Πάσχα 2025
EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Με φόντο την ακρίβεια και τις ελλείψεις στην αγορά, το φετινό πασχαλινό τραπέζι αναμένεται ακριβότερο, παρά την ισχύ του για το «Καλάθι του Πάσχα» που στοχεύει στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά εδέσματα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εντείνει τους ελέγχους για να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, ενώ καταναλωτές και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πορεία των τιμών.

«Φέτος θα είναι η μοναδική χρονιά που θα έχουμε τόσες πολλές ελλείψεις. Είναι το Πάσχα των Καθολικών, είναι το Ραμαζάνι, είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων, είναι οι συνέπειες του Ντάνιελ που ένα μεγάλο κομμάτι από το ζωικό κεφάλαιο έχει εξαλειφθεί, είναι η ζωονόσοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας.

«Από την Τετάρτη 9 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι σφαγές των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα. Αρχικά θα γίνει σφαγή αμνοεριφίων που προορίζονται για την Ιταλία και στη συνέχεια για την εγχώρια αγορά» ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Bαγγέλης Μητρούσιας.

«Οι τιμές που σφάζονται σήμερα τα αμνοερίφια είναι κοντά στα 8,5 με 9 ευρώ και η ζήτηση παραμένει ζωηρή και θεωρούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση» τόνισε ο Δημήτρης Μπαλούκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο κοστίζουν τσουρέκια και πασχαλινά αυγά

Και μετά το σούβλισμα έρχεται το γλυκό που κινδυνεύει να αφήσει πικρή γεύση. Υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι και η τιμή των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών.

Ένα σοκολατένιο αυγό φέτος μπορούμε να το βρούμε από 8 μέχρι και 15 ευρώ. Αίσθηση προκαλεί άμα δούμε την τιμή ανά κιλό, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 72 ευρώ.

«Είναι χρυσά τα αυγά. Αλλάζουμε συνήθειες, τα κόβουμε ακόμη περισσότερο» δήλωσε μια καταναλώτρια. Για το αυξημένο κόστος παραγωγής και προμήθειας των πρώτων υλών μίλησε στο ΕΡΤΝews o Iωάννης Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

«Σε σχέση με πέρυσι (οι τιμές) είναι στα σοκολατένια αυγά ανεβασμένες κατά 30 – 40 % λόγω της μεγάλης αύξησης της σοκολάτας. Στα τσουρέκια και τα κουλούρια η αύξηση αγγίζει το 10%» σημείωσε.

Σε ισχύ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο είναι το Καλάθι του Πάσχα με στόχο να συγκρατήσει τις τιμές. Σε αυτό εντάσσονται αρνί, κατσίκι, σοκολατένια αυγά και τσουρέκι.

«Πέρυσι το αρνί ήταν στα σούπερ μάρκετ μέχρι 10 ευρώ. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να κρατηθούν σε αυτό το επίπεδο» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας.

Εντείνονται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για να προστατευτούν οι καταναλωτές από φαινόμενα αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Την ίδια ώρα, κατασχέθηκαν έντεκα τόνοι ακατάλληλου κρέατος από τα υγειονομικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Δομινικανή Δημοκρατία: 113 νεκροί από κατάρρευση οροφής σε κλαμπ Chevron Left
Δομινικανή Δημοκρατία: Αυξήθηκε στους 113 ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση οροφής σε κλαμπ